Νέα
  • ΓΔ: 892.13 -2.32%
  • Τζίρος: 70,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι περιμένουν οι ξένοι επενδυτές από το ελληνικό χρηματιστήριο

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ συχνές οι εκθέσεις – ύμνοι για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές. Όμως την ίδια στιγμή που εμφανίζονται αυτές οι εκθέσεις, οι αντίστοιχες μετοχές (τραπεζικές ή μη) δεν δείχνουν να εκμεταλλεύονται τα θετικά μηνύματα.  Άλλωστε και η μέση αξία συναλλαγών τον Ιουλιο δεν ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ. 

Τι συμβαίνει άραγε με το χρηματιστηριακό σκηνικό;

Οι διεθνείς εξελίξεις  

Tα πράγματα θα πρέπει να αξιολογηθούν από την πλευρά των ξένων desks σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη κατ’ αρχήν. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένα περιφερειακό χρηματιστήριο που αξιολογείται ίσως και χαμηλότερα απ’ αυτά του Βελγίου, της Αυστρίας ή της Πορτογαλίας. Οι ξένοι επενδυτές (κυρίως βρετανικά, αμερικανικά και ευρωπαικά funds) τοποθετούνται σε περιφερειακά χρηματιστήρια μόνο μετά από μεγάλη άνοδο των ισχυρών χρηματιστηρίων. Και αυτή δεν είναι η περίοδος που οι ισχυρές κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε θετική περίοδο.  

Ο φόβος της εξάπλωσης της πανδημίας, η διόγκωση του πληθωρισμού και η εκτόξευση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών και κυρίως οι συνήθεις τοποθετήσεις για το tapering (δηλαδή περιορισμό των επαναγορών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες) κάνουν εξαιρετικά φειδωλούς τους επενδυτικούς οίκους για περιφερειακές μετοχές και χρηματιστήρια. Πρώτα πρέπει να ρυθμίσουν τα του οίκου τους και μετά θα στραφούν σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Αξιολογήσεις τέλος Αυγούστου ή και Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα ως κρατική αξιολόγηση έχει να περιμένει μερικές ενδιαφέρουσες αξιολογήσεις προς το τέλος Αυγούστου και μετά τον Σεπτέμβριο. Αν η διεθνής κατάσταση έχει βελτιωθεί και η Ελλάδα έχει τονώσει τα έσοδά της και την  ανάπτυξη της  με τον τουρισμό, τότε είναι πιθανότατη η αξιολόγηση της με καλύτερες επενδυτικές βαθμίδες και από τους 3 οίκους αξιολόγησης. 

Η αξιοποίηση του «Ελλάδα 2.0»

Οι ξένοι οίκοι έχουν ποντάρει πολύ πάνω στην αξιοποίηση των κονδυλίων για το «Ελλάδα 2.0» πάνω σε θέματα πράσινης ανάπτυξης, τεχνολογίας και υποδομών.  Εάν προχωρήσει το πρόγραμμα, τότε θα υπάρξουν σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε εισηγμένες που ακολουθούν αυτά τα μοντέλα ανάπτυξης

Οι τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές αξιολογήθηκαν με αρκετή επιφυλακτικότητα σε ότι αφορά το δυσμενές σενάριο (αυτό άλλωστε τους ενδιαφέρει) και φαίνεται ότι θα χρειαστούν ακόμη λίγο χρόνο για να πετύχουν μονοψήφιους ρυθμούς στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επίσης εάν αντιστραφεί η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση (ξανά)  λόγω των δισεκατομμυρίων ελληνικών ομολόγων που έχουν συσσωρεύσει. Αν όμως η κατάσταση εξελιχθεί θετικά, ίσως δούμε ένα τραπεζικό ράλι της τάξης του 20% (επί του κλαδικού δείκτη) ή πάνω από 30% για τις επιμέρους μετοχές προς το φθινόπωρο.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός δείκτης χρειάστηκε 9 ανοδικές συνεδριάσεις για να καλύψει περίπου 45 μονάδες ή 6,5%.  Αργά μεν, σταθερά δε ήταν το τέμπο της ανόδου που βέβαια μάλλον ως recovery rally μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως bull market. Ο Αύγουστος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και πολλοί χρηματιστές περιμένουν μία παρατεταμένη συσσώρευση μεταξύ των 860 - 890 μονάδων και στο καλό σενάριο μία άνοδο πάλι πάνω από τις 900 μονάδες Γενικού Δείκτη και μέχρι τις 920 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που περιγράψαμε προηγουμένως. Δηλαδή , τις διεθνείς συνθήκες, την αξιοποίηση των κονδυλίων, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου των ξένων οίκων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ