Νέα
  • ΓΔ: 894.3 0.00%
  • Τζίρος: 57,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Ισχυρότερη εποπτεία για τα crypto σχεδιάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Gary Gensler,  έχει μεγάλη εμπειρία στα ψηφιακά assets, αλλά δεν δηλώνει υποστηρικτής τους και θέλει μεγαλύτερη εποπτεία τους, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg για τη «μανία» που υπάρχει σχετικά με τα crypto, ο Gensler διαμήνυσε ότι το βαθύ ενδιαφέρον του για τον χώρο δεν σημαίνει ότι είναι κατά της εποπτείας, όπως θα ήθελαν πολλοί.

Όπως είπε, εξετάζει ένα ισχυρό καθεστώς εποπτείας που θα εστιάζει στην ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων για τα εκατομμύρια επενδυτών που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.

«Αν και είναι ουδέτερος όσον αφορά την τεχνολογία, δεν είμαι ουδέτερος για την προστασία των επενδυτών», τόνισε, προσθέτοντας: «Αν κάποιος θέλει να κερδοσκοπήσει, αυτό είναι δική του επιλογή, αλλά ως χώρα έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους επενδυτές αυτούς από απάτες».

Ο Gensler ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει έναν νόμο που θα έδινε στη SEC την εξουσία να εποπτεύει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, αλλά επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του φορέα του είναι ήδη μεγάλες.

Το ποια ψηφιακά assets εμπίπτουν στην εποπτεία της SEC είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ. Ορισμένα από αυτά, όπως το bitcoin, που λειτουργούν ως νομίσματα, θεωρούνται εμπορεύματα και όχι αξιόγραφα (securities), αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλα νομίσματα και ο Gensler θεωρεί ότι τα περισσότερα από αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της SEC.

Παραλληλισμός με την ατοκινητοβιομηχανία

Ενδιαφέρον έχει ο παραλληλισμός που κάνει των ψηφιακών νομισμάτων με τα αυτοκίνητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία, είπε, δεν απογειώθηκε έως ότου οι κυβερνήσεις έθεσαν τους κανόνες για την οδήγηση. Τα όρια ταχύτητας και οι φωτεινοί σηματοδότες παρείχαν ασφάλεια και έτσι βοήθησαν τα αυτοκίνητα να κυριαρχήσουν.

Καμία απάντηση για ETF σε Bitcoin

Ο Gensler δεν απάντησε στην ερώτηση, αν σχεδιάζει να εγκρίνει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο επενδυτικών κεφαλαίων σε bitcoin (exchange-traded fund), όπως θέλουν πολλοί στον χώρο των crypto, επειδή θα διευκόλυνε την προσέλκυση επενδυτών.

Ένα ETF σε bitcoin θα επένδυε στο κρυπτονόμισμα και οι μετοχές του θα διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο. Εως τώρα, η SEC δεν επέτρεψε την έγκριση τέτοιων κεφαλαίων, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους απάτης και χειραγώγησης στην αγορά του bitcoin. O Gensler είχε εκφραστεί θετικά για τα ETFs όταν ήταν στο MIT, δημιουργώντας ελπίδες στους οπαδούς τους.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ