Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Πράσινο φως σε γαλλικό fund για έμμεση επένδυση στο κρυπτονόμισμα

Μία γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων  πήρε άδεια από την ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για τη σύσταση fund που θα παρακολουθεί στενά την τιμή του bitcoin, σηματοδοτώντας μία από τις πρώτες φορές που οι επενδυτές σε όλη την ΕΕ θα μπορούν να έχουν έμμεσα πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα.

H Melanion Capital, που διαχειρίζεται funds σε παράγωγα και επεκτείνεται σε ψηφιακά assets, έλαβε πρόσφατα έγκριση για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα εισαχθεί σε χρηματιστηριακή αγορά (exchange-traded fund, ETF), το οποίο θα συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ, γνωστά ως Ucits.

Τι είναι τα Ucits

To fund θα παρακολουθεί ένα καλάθι 30 μετοχών σε τομείς, όπως της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογία blockchain, οι οποίες, σύμφωνα με τη Melanion, έχουν συσχέτιση έως 90% με την τιμή του bitcoin.

To νέο fund αναδεικνύει πώς οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο δημιουργικές απέναντι στις χρηματοπιστωτικές Αρχές που είναι συχνά επιφυλακτικές ή βραδυκίνητες όταν πρόκειται για τον γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο των ψηφιακών assets.

«Δεν έχω δει ακόμη τη δημιουργία funds που εστιάζουν σε ψηφιακά assets με την ομπρέλα των Ucits», δήλωσε δικηγόρος της εταιρείας «Keystone Law» στο Λονδίνο. Το πώς βλέπουν οι εποπτικές Αρχές το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι «όλα κάπως στον αέρα», πρόσθεσε.

Τα κεφάλαια Ucits, τα οποία πωλούνται σε όλη την ΕΕ και είναι δημοφιλή και στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, θεωρούνται ως ο διεθνής κανόνας χρυσού αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των funds.  Αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων και παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας των επενδυτών, αλλά οι κανόνες τους διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά πριν από τριάντα χρόνια και δεν αφορούν άμεσα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Οι περισσότερες εθνικές ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν ότι οι κανόνες σημαίνουν πως τα funds δεν μπορούν να διακρατούν απευθείας ψηφιακά assets, εκτός αν συνδέονται με εισηγμένες μετοχές. Αυτό κάνει σχεδόν αδύνατη την καθιέρωση ενός κεφαλαίου Ucits που θα επενδύει απευθείας στο bitcoin, το οποίο θα μπορεί να πωλείται σε όλη την ΕΕ με ασφαλιστικές δικλείδες για τους επενδυτές.   

Σε ποιες μετοχές θα επενδύει τo fund

Στις μετοχές που θα παρακολουθεί το fund της Melanion περιλαμβάνονται αυτές των crypto miners, Argo Blockchain και Riot Blockchain, της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Galaxy Digital του επιχειρηματία Mike Novogratz και της χρηματιστηριακής εταιρείας Voyager Digital.

Οι μετοχές σταθμίζονται με βάση τον βαθμό ευαισθησίας τους στις κινήσεις της τιμής του bitcoin.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα