Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Σε αγορές ύψους 20,9 εκατ. δολαρίων προχώρησε το Ελ Σαλβαδόρ

To Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε χθες bitcoin αξίας περίπου 20,9 εκατ. δολαρίων, εν όψει της υιοθέτησης από σήμερα του κρυπτονομίσματος ως νόμιμου μέσου πληρωμών στη χώρα.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, o πρόεδρος Nayib Bukele ανακοίνωσε ότι η χώρα αγόρασε συνολικά 400 bitcoin ως πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας ένταξης του ψηφιακού νομίσματος στα διαθέσιμά της. Με βάση την τιμή του bitcoin κατά την ώρα των αναρτήσεων, οι αγορές των 400 bitcoin αντιστοιχούν σε περίπου 20,9 εκατ. δολάρια.

«Οι χρηματιστές μας θα αγοράσουν πολύ περισσότερα καθώς θα πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία», έγραψε ο Bukele. Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε μετά τα tweets στα 52.681 δολάρια, ενώ πριν λίγο είχε υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 52.000 δολάρια.

Πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, παράλληλα με το αμερικανικό δολάρια. Οι υποστηρικτές και οι επικριτές του εγχειρήματος θα παρακολουθούν πώς θα εξελιχθεί αυτό.

Το 70% των πολιτών διαφωνεί με την υιοθέτηση του bitcoin

Η ανακοίνωση του Bukele σηματοδοτεί ένα μεγάλο ορόσημο για το bitcoin, αλλά η επιλογή του Ελ Σαλβαδόρ έχει προκαλέσει ισχυρή κριτική στη χώρα. Σχεδόν το 70% των πολιτών του που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνα του Central American University διαφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, ενώ πολλοί δεν ήξεραν επίσης πώς να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα.

Οι υποστηρικτές της κίνησης του Ελ Σαλβαδόρ υποστηρίζουν ότι αυτή δείχνει αύξηση της αποδοχής του bitcoin και ότι θα μπορούσαν να την ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ελπίζει ότι θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση της χώρας, η οποία δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα εμβάσματα που στέλνουν στη χώρα οι μετανάστες είναι επίσης σημαντικά για την οικονομία της χώρας, καθώς αντιστοιχούν στο 24% του ΑΕΠ της.

Ο νόμος για το bitcoin επιτρέπει την καταγραφή των τιμών στο ψηφιακό νόμισμα, όπως και τις πληρωμές φόρων με αυτί, ενώ οι συναλλαγές με bitcoin δεν θα υπόκεινται σε φορολογία κεφαλαιακών κερδών.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ