Νέα
  • ΓΔ: 906.57 +0.49%
  • Τζίρος: 47,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η προοπτική των ρωσικών εξαγωγών συγκρατεί τις τιμές

H τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (TTF), που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε σημαντικά σήμερα το πρωί, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε και πριν λίγο διαμορφωνόταν στα 85,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του αερίου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα καθώς οι έμποροι δεν έχουν αποφασίσει πώς να αντιδράσουν στην προοπτική αύξησης των ρωσικών εξαγωγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί η τιμή του TTF διαμορφωνόταν κοντά στα 80 δολάρια, σχεδόν στο μισό της τιμής που είχε εκτιναχθεί την περασμένη εβδομάδα, πριν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Μόσχα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο. Ακόμη, πάντως, και στα 80 δολάρια, η τιμή του αερίου είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν δεν ξεπερνούσε τα 15 δολάρια (βλ. διάγραμμα). 

τιμές αερίου

Citigroup: Πιο αβέβαιες οι αγορές

Οι ενεργειακές αγορές έχουν ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέφερε η Citigroup σε σημείωμά της. Η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του αερίου καθώς βλέπει περιορισμένες ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αυξήσεις τις εξαγωγές της.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryablov, δήλωσε στο BBC ότι η Gazprom άρχισε να αντλεί αέριο από τα αποθέματά της.

Η παρέμβαση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα άσκησε πτωτική πίεση στις τιμές, η οποία ενισχύθηκε από τις ενδείξεις αυτή την εβδομάδα ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου αρχίζουν να γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Κάποιες προβλέψεις για ήπιο χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης περιόρισαν επίσης την πίεση στην αγορά, με τις γερμανικές τιμές ενέργειας για τον επόμενο μήνα και έτος να υποχωρούν σήμερα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ