Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για crypto: Μία κατάρρευσή τους θα ήταν λογική

Μία κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων είναι ένα «λογικό σενάριο», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, John Cunliffe, προσθέτοντας ότι χρειάζονται επειγόντως κανόνες για τη ρύθμιση του γρήγορα αναπτυσσόμενου τομέα.

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την εφαρμογή των τεχνολογιών crypto είναι σήμερα περιορισμένοι, αλλά υπάρχει μία σειρά από «πολύ καλούς λόγους» να σκεφθεί κανείς ότι αυτό δεν θα ισχύει για πολύ ακόμη, είπε ο Cunliffe.

«Οι ρυθμιστικές Αρχές διεθνώς και σε πολλές χώρες άρχισαν το έργο αυτό. Πρέπει να έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος», πρόσθεσε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων, που είναι σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη, έχει τριπλασιασθεί φέτος και έφθασε τα 2,3 τρις. δολάρια, με το 95% αυτών, περιλαμβανομένου του bitcoin, να μη στηρίζονται σε κανένα asset ή κανονικό νόμισμα, σημείωσε.   

«Όπως, όμως, μας έδειξε η χρηματοπιστωτική κρίση, δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να προκληθούν προβλήματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητας – η αξία των λεγόμενων δανείων sub-prime (επισφαλών δανείων) στις ΗΠΑ ανερχόταν στα 1,2 τρις. δολάρια το 2008», τόνισε.

«Μία τέτοια κατάρρευση είναι ασφαλώς ένα λογικό σενάριο, δεδομένης της έλλειψης εγγενούς αξίας και της συνεπακόλουθης διακύμανσης των τιμών, της πιθανότητα μετάδοσης (μίας πτώσης των τιμών) μεταξύ των cryptoassets, των λειτουργικών αδυναμιών και, φυσικά, της δύναμης που έχει η συμπεριφορά της αγέλης», είπε ο Cunliffe.

Οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος αυξάνονται επίσης καθώς οι μεγάλοι επενδυτές , τα hedge funds και οι τράπεζες εμπλέκονται περισσότερο με αυτά, σημείωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ