Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΕΑ για πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ κρατά τεχνητά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) επέκρινε τις χώρες του ΟΠΕΚ ότι προκαλούν «τεχνητή έλλειψη προσφοράς» πετρελαίου στην αγορά, η οποία διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, αλλά παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα κατά 50% από την αρχή του έτους.

«Ενας παράγοντας που θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι προκάλεσε αυτές τις υψηλές τιμές είναι η θέση ορισμένων από τους μεγάλους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου και κάποιες από τις χώρες δεν έλαβαν, κατά την άποψή μας, μία βοηθητική θέση στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

«Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις κύριες πιέσεις σήμερα μπορεί να θεωρηθούν ως τεχνητές… επειδή βλέπουμε σήμερα στις αγορές πετρελαίου ότι υπάρχει μία αδρανής παραγωγική δυναμικότητα των βασικών παραγωγών, των χωρών του ΟΠΕΚ+,  κοντά στα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις του Birol έγιναν, ενώ οι αναλυτές αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της δέσμευσης των ΗΠΑ και άλλων χωρών να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μίας συντονισμένης κίνησης με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και της Βρετανία.

Ο Birol ανέφερε ότι ο IEA κατανοεί την ανακοίνωση των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το βάρος που προκαλούν οι αυξημένες τιμές πετρελαίου στους καταναλωτές.

«Ασκούν, επίσης, πρόσθεση πίεση στον πληθωρισμό σε μία περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μία σειρά κινδύνων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ