Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Πόση είναι η κεφαλαιοποίησή του σε σχέση με την παγκόσμια προσφορά χρήματος

Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από το 1 τρισ. δολάρια καθώς η τιμή του άγγιξε στις αρχές Νοεμβρίου τα 70.000 δολάρια. Στις 26 Νοεμβρίου, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει στα 54.572 δολάρια, η αξία των bitcoin ανερχόταν στα 1,03 τρισ. δολάρια.

Σε ποιο ποσοστό, όμως, της συνολικής ποσότητας του χρήματος στον κόσμο αντιστοιχεί το ποσό αυτό; Σύμφωνα με μία εκτίμηση, αντιστοιχεί στο 2,9% της παγκόσμιας ποσότητας χρήματος και στο 11,4% της παγκόσμιας αξία τους χρυσού.  

Η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων, που είναι υπερδιπλάσια από αυτή του bitcoin, ανέρχεται στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος.

Πώς υπολογίσθηκε η προσφορά χρήματος

Για την παραπάνω εκτίμηση ελήφθη υπόψη η παγκόσμια προσφορά χρήματος με τη στενή έννοια, δηλαδή η νομισματική κυκλοφορία (χαρτονομίσματα και κέρματα) καθώς και οι καταθέσεις όψεως, την οποία το Money Project υπολόγισε ότι ανέρχεται σε 35,2 τρισ. δολάρια.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς θεωρείται αμφιλεγόμενος δείκτης, καθώς εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα crypto, τα οποία υπόκεινται σε μεγάλη χειραγώγηση των τιμών τους, όπως φαίνεται και από τις τεράστιες διακυμάνσεις τους.

Η εκτίμηση της αξίας του χρυσού

Για τον υπολογισμό της αξίας των bitcoin που κυκλοφορούν σε σχέση με την αξία του χρυσού, έγιναν τα εξής βήματα:

  • Πρώτον, ελήφθη υπόψη η εκτίμηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού ότι η διαχρονική ποσότητα του χρυσού ανερχόταν σε 197.576 τόνους στο τέλος του 2019
  • Δεύτερον, με βάση την εμπειρική παρατήρηση ότι η μέση ετήσια παραγωγή χρυσού ανέρχεται σε 2.500 τόνους, εκτιμήθηκε ότι η συνολική ποσότητά του στις 26 Νοεμβρίου 2021 ήταν 202.291 τόνοι
  • Τρίτον, ο κάθε τόνος χρυσού έχει 32.150,7 ουγκιές και η τιμή της ουγκιάς ανερχόταν σε περίπου 1.823 δολάρια στις 26 Νοεμβρίου. Μετατρέποντας τους τόνους χρυσού σε ουγκιές και πολλαπλασιάζοντας με την τιμή ανά ουγκιά, η αξία του κυκλοφορούντος χρυσού υπολογίζεται σε 11,8 τρις. δολάρια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ