Νέα
  • ΓΔ: 908.13 +1.01%
  • Τζίρος: 93,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς επηρεάζονται μετοχές και ομόλογα από τις μάχες για την αμερικανική Γερουσία

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Οι αυξημένες πιθανότητες νίκης των Δημοκρατικών στις δύο κρίσιμες μάχες για την αμερικανική Γερουσία οδήγησαν σήμερα σε κινήσεις στις αγορές που αντανακλούν τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα στήριξης και αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο των τεχνολογικών εταιρειών.

Οι αναλυτές εκτιμούν γενικά ότι ο έλεγχος της αμερικανικής Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς θα είναι θετικός για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς και για τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αλλά αρνητικός για τα ομόλογα και το δολάριο καθώς το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.  

Οσον αφορά τις μετοχές, οι κλάδοι των υποδομών και της ενέργειας κινούνταν ανοδικά, ενώ ο Nasdaq, στον οποίο είναι εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες, δέχθηκε πλήγμα. 

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να κερδίσουν και τις δύο εκλογικές μάχες για να έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ με μία μόνο νίκη οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο και πιθανόν να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ προηγείτο της Ρεπουμπλικανής γερουσιάστριας Κέλι Λέφλερ σε μία από τις δύο μάχες, αν και κανένα μεγάλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν είχε κάνει πρόβλεψη για τον νικητή και στις δύο μάχες. 

Με βάση τις εκτιμήσεις για νίκη των Δημοκρατικών, τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα ξεπουλιούνταν, με τις αποδόσεις τους να ξεπερνούν το 1% για πρώτη φορά τους τελευταίους 9,5 μήνες. Το δολάριο υποχωρούσε περαιτέρω στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2018, διευρύνοντας τις απώλειες 13% που έχει από τον Μάρτιο. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ