Νέα
  • ΓΔ: 836.17 +1.09%
  • Τζίρος: 27,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Με φόρα η Motor Oil, μεγάλη τάση από ΔΕΗ και οι προοπτικές για Τέρνα Ενεργειακή

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Παγκόσμια Οικονομία- UBS

Αναμένει, από την παγκόσμια οικονομία, ανάπτυξη 6,3% το 2021, μετά από ύφεση περίπου 3,5% το 2020. Μετά από ισχυρές εκπλήξεις κερδών τα τελευταία δύο τρίμηνα, οι προοπτικές για εταιρικά κέρδη το 2021 είναι επίσης ενθαρρυντικές. Kατόπιν αυτών, θεωρεί ότι θα συνεχιστεί το ράλι στις μετοχές.

Dow Jones

Πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ είπατε; Πάνω από τις 31.000 μονάδες ο Dow Jones με νέο ιστορικό ρεκόρ. Ή κοινώς business as usual. Η επίσημη εκλογή Μπάιντεν (έστω και με τα γνωστά επεισόδια) με κυριαρχία στο Κογκρέσσο απομακρύνει τον πολιτικό κίνδυνο που είχε δημιουργηθεί και ανοίγει τον δρόμο για νέες χρηματοδοτήσεις από την FED.  Πάντως η Citi, προειδοποιεί για πιθανή διόρθωση.

DAX

O DAX (γερμανικός δείκτης) αγγίζει πλέον τα ιστορικά υψηλά των 14.000 μονάδων. Οι λόγοι είναι απλοί και σαφείς.

  • Τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών ομολόγων οδηγούν τους θεσμικούς επενδυτές (ασφαλιστικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσιοι οργανισμοί) να επιλέξουν και μετοχές για να έχουν θετικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.
  • Η Γερμανία επωφελείται τα μέγιστα από τις ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις και από το εκκολαπτόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Iκανοποιητικοί οι όγκοι συναλλαγών στα 87 εκατ. ευρώ για μία περίπλοκη συγκυρία. Μεγάλο ενδιαφέρον και από ιδιώτες για συγκεκριμένες μετοχές κυρίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Το α' τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του δείκτη. Αν υπάρξει βελτίωση των εταιρικών μεγεθών και σύγκλισή τους προς τα μεγέθη του 2019 για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap), τότε οι προοπτικές προσέγγισης ή υπέρβασης των 900 μονάδων είναι βάσιμες. Αλλιώς, οι αναλυτές αναμένουν, μεγάλη παραμονή μεταξύ 750-830 μονάδων.

FTSE Mid Cap

Οι μετοχές μεσαίας (και μικρής) κεφαλαιοποίησης είχαν δυναμική σήμερα. Υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματικά καλές επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν πολλαπλάσιες αποδόσεις απ' ότι οι μεγάλοι όμιλοι. Το ζήτημα είναι να υπάρχει εμπορευσιμότητα. Δεν ωφελεί να κερδίζεις εάν δεν μπορείς να πουλήσεις.

Τράπεζες

Και οι 4 τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν καθοδικά κατά τη σημερινή (7/1) συνεδρίαση. Δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Περισσότερο μία χρηματιστηριακή τάση για μετακίνηση κάποιων τοποθετήσεων από τις τράπεζες προς άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΟΤΕ

Διόρθωσε σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ με αποκόμιση κερδών και υπεραξιών αλλά συσσωρεύει πάνω από τα 13 ευρώ. Ας μην ανησυχούν οι «έχοντες και κατέχοντες ΟΤΕ». Θα ανταμείψει τους «πιστούς».

Τέρνα Ενεργειακή

Με δύναμη και πολλές συναλλαγές κινήθηκε η μετοχή που αγοράζεται και από θεσμικά και από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που προσδοκούν πολύ καλά μεγέθη χρήσης 2020. Κάτω από το 20% παραμένει το ποσοστό του Γ. Περιστέρη.  Η μετοχή εντάσσεται στον ευρύτερο κλάδο της «πράσινης ενέργειας» που έχει μεγάλες προοπτικές αυτή την περίοδο.

Motor Oil  

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ενδοεπιχειρηματικός λόγος για την μεγάλη άνοδο της μετοχής (7,96%) με 590.000 τεμάχια, αλλά γνωρίζουμε ότι με τη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου έχει βελτιώσει το περιθώριο διύλισης ο όμιλος. Θα έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος και τους συσχετισμούς των αράβων μετόχων με τις εξελίξεις στη Βρετανία και το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας.

ΔΕΗ

Η άλλη ισχυρή μετοχή από τον ενεργειακό κλάδο που έχει «μεγάλη τάση» (έτσι για να κάνουμε και ένα λογοπαίγνιο) τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η ΔΕΗ. Η μετοχή που το καλοκαίρι 2019 βρίσκονταν κάτω από τα 2 ευρώ, αισίως έχει φτάσει στα 7,54 ευρώ και με περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Ας μην βιάζονται οι μέτοχοί της. Επίσης οι μικροδιορθώσεις που κάνει θεωρούνται ως ευκαιρίες τοποθετήσεων από την αγορά.

Πλαστικά Κρήτης

Σας είχαμε γράψει σε προηγούμενη στήλη για το γεγονός ότι τα Πλαστικά Κρήτης είναι καλή εταιρεία με μετοχές χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα 9μηνου αποδεικνύουν το πρώτο (καλή εταιρεία) Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε κέρδη 50,2 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020 έναντι κερδών 42,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας άνοδο 19,0%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 57,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 01/01-30/09/2020 έναντι 48,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 18,2%. Αν φροντίσουν να κάνουν ένα καλό market making θα αυξήσουν και την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους.

Ιντραλότ

Μεγάλη άνοδο στη μετοχή και με αυξημένους όγκους συναλλαγών κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η Intralot SA ενδεχομένως να εκχωρήσει ένα μέρος των μετοχών της στους ομολογιούχους στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναδιάρθρωση ομολόγων ύψους 750 εκατ. ευρώ. ($925 εκατ.) μετέδωσε το Bloomberg.

Κρυπτονομίσματα (Bitcoin)

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καλεί τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων  όπως εγγραφούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 στο ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. H εγγραφή δεν συνιστά αδειοδότηση.

Βραζιλία ( δείκτης BOVESPA)

Για «πτώχευση» μίλησε ανεπισήμως ο Μπολσονάρο αλλά ο δείκτης του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου (BOVESPA) αυξήθηκε κατά 2,8% περίπου. Τόσο σοβαρά τον παίρνουν τον Μπολσονάρο οι αγορές;

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.  Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ