Νέα
  • ΓΔ: 862.4 +0.27%
  • Τζίρος: 16,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρυπτονομίσματα: Το 2021 έγιναν κατεστημένο - Πόσα κεφάλαια προσέλκυσαν

To 2021 ήταν η χρονιά που το bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα έγιναν μέρος του επενδυτικού κατεστημένου.

Ένα στοιχείο αρκεί για να τεκμηριώσει κανείς τη θέση αυτή: Τα επενδυτικά ταμεία αυξημένου κινδύνου (venture capital funds) «έριξαν» το 2021 περίπου 30 δισ. δολάρια στα crypto, περισσότερο από ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τετραπλάσιο από το προηγούμενο υψηλό των 8 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2018, το επόμενο έτος μετά την εκτίναξη της τιμής του bitcoin κατά περισσότερο από 1.300%.

Τα crypto έχουν απλωθεί παντού

«Εχουμε πάει πιο πέρα από το να είμαστε μόνο ψηφιακός χρυσός. Εχουμε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τέχνες, παιχνίδια ως υποκατηγορία των NFT (μη ανταλλάξιμων αντικειμένων που φυλάσσονται σε blockchain), το Web 3.0, αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα – όλα αυτά έκαναν τους επενδυτές να σκέπτονται: «Δεν έχουμε επαρκή έκθεση», δήλωσε στέλεχος της Blockchain Capital, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο.  

Καθώς άλλες καθιερωμένες εταιρείες, όπως η Coinbase Ventures, η Digital Currency Group και η  Polychain Capital στοιχηματίζουν στην επόμενη μεγάλη κίνηση στον χώρο των crypto, όλα τα πειραματικά σχέδια – όπως μία εφαρμογή στα social media που μετατρέπει τους διάσημους σε tokens – έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Η ξαφνική ανάδυση κλάδων που κάποτε θεωρούνταν πολύ ειδικοί, όπως των NFTs, έδειξε στους επενδυτές τι μπορεί να είχαν χάσει, ανέφερε το στέλεχος της Blockchain Capital, σημειώνοντας ότι η κάποτε άγνωστη ηλεκτρονική αγορά NFTs, OpeanSea, συγκρίνεται τώρα με το site ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy.

Ποιες εταιρείες άντλησαν χρηματοδότηση

Στα 30 δισ. δολάρια που διατέθηκαν φέτος για crypto περιλαμβάνονται οι αντλήσεις κεφαλαίων από πλατφόρμες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως της Robinhood Markets και της Revolut.

Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς αυστηρά στις συναλλαγές των αμερικανικών venture capitals θα δει και επενδύσεις που έγιναν φέτος από έξω, με συναλλαγές ύψους 7,2 δις. δολαρίων, τετραπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ του 2018.

Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων FTX προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίησή του στα 18 δισ. δολάρια.

Η New York Digital Investment Group άντλησε 1 δισ. δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τα 7 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Η Forte, που είναι πάροχος εργαλείων blockchain για εκδότες παιχνιδιών εξασφάλισε χρηματοδότηση 725 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Η Dapper Labs, μία πλατφόρμα NFTs που βρίσκεται πίσω από την CryptoKitties, άντλησε 350 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο από επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο θρύλος του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν, με την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει τα 2,5 δισ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ