Νέα
  • ΓΔ: 867.8 +0.97%
  • Τζίρος: 86,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Ομικρον δεν φοβίζει τις αγορές - Ανοδικά κινούνται χρηματιστήρια και πετρέλαιο

Καθοδικές τάσεις στο άνοιγμα της Wall Street
Πηγή: AP

Οι αγορές δεν φοβούνται την παραλλαγή Ομικρον, όπως δείχνουν τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στην πρώτη συνεδρίαση του 2022.

Νέο υψηλό ρεκόρ για τον Stoxx 600

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,6% στις 491 μονάδες, που αποτελεί νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ, εν μέσω ελπίδων για σταθερή οικονομική ανάκαμψη παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων που προκαλεί η Ομικρον.

Ο Stoxx 600 αυξήθηκε 22,4% το 2021, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2009, καθώς τα ισχυρά μέτρα οικονομικής στήριξης, οι αυξήσεις των εταιρικών κερδών και η σταθερή πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμών συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή.

Ανοδικά κινείται και η Wall Street, η οποία άνοιξε κοντά σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ στην πρώτη συνεδρίαση του 2022, συνεχίζοντας το momentum  της τελευταίας εβδομάδας του 2021. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραφαν κέρδη 0,4% και 0,7%, αντίστοιχα. 

Οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν πέρυσι 27%, πετυχαίνοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης για τρίτο συνεχόμενο έτος, κάτι σπάνιο. 

Πάνω από τα 78 δολάρια το μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,5%, ενισχυόμενη από τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης φέτος καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο ότι η Ομικρον θα θολώσει τις προοπτικές. Νωρίς το απόγευμα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε λίγο, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, αλλά μετά από λίγο συνέχισε να αυξάνεται. 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ( ΟΠΕΚ+) αναμένεται να επιβεβαιώσουν στην αυριανή σύνοδο το σχέδιό τους για τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής αργού.

«Τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται παγκοσμίως, περιορισμοί επιβάλλονται σε αρκετές χώρες, ο τομέας των αερομεταφορών, μεταξύ άλλων, υποφέρει, αλλά παρά ταύτα η αισιοδοξία των επενδυτών είναι φανερή», δήλωσε στέλεχος εταιρείας εμπορίας πετρελαίου. «Φαίνεται ότι οι σημερινές πιέσεις προκαλούν λιγότερο έντονα συμπτώματα από τις προηγούμενες, κάτι που πιθανόν να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας», πρόσθεσε.

Το μπρεντ αυξήθηκε 50% πέρυσι, λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία και των μειώσεων της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορονοϊού ανήλθαν σε επίπεδα – ρεκόρ παγκοσμίως. Ορισμένοι βλέπουν περαιτέρω άνοδο των τιμών το 2022.

Τι προβλέπει η UBS

«Οι τιμές του αργού και των προϊόντων πετρελαίου αναμένεται να ωφεληθούν από τη ζήτηση που θα κινηθεί υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019. Αναμένουμε το μπρεντ να αυξηθεί στην περιοχή των 80 – 90 δολαρίων το 2022», αναφέρουν αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους.

Η Ομικρον έχει προκαλέσει ρεκόρ κρουσμάτων και οδήγησε στον περιορισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος, με πάνω από 4.000 πτήσεις να έχουην ακυρωθεί χθες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ