Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Σε θετικό momentum η «TΕΡΝΑ Ενεργειακή» - Μεικτές τάσεις για τον τραπεζικό κλάδο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ξένες αγορές

Κοπάζει κάπως ο ρυθμός ανόδου στις ξένες αγορές. Λογικό είναι αφού οι αμερικανικοί δείκτες έχουν δημιουργήσει νέα υψηλά όπως και ο DAX στη Γερμανία ενώ και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται κοντά στις 7.000 μονάδες έχοντας κλείσει τις απώλειες από την πτώση της άνοιξης (πρώτο lockdown). Τα αρνητικά νέα έρχονται από την Κίνα, για την οποία προβλέπεται ασθενέστερη ανάπτυξη.

DAX

Eχουμε γράψει επανειλημένως για το γεγονός ότι η άνοδος οφείλεται σε γερμανούς θεσμικούς επενδυτές που αγοράζουν μετοχές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες απο τα bunds.

FTSE 100 – City

Το λονδρέζικο χρηματιστήριο ανεβαίνει για δύο βασικούς λόγους. Την πολιτική χρηματοδότησης της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία θεωρείται ως η καλύτερη ανάμεσα στις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων βρετανικών funds που είχαν επενδύσει σε ξένες αγορές. Το Brexit ουσιαστικά οδηγεί αρκετά κεφάλαια πίσω στην Αγγλία με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το χρηματιστήριο. Ας μην ξεχνάμε ότι είχε μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Γενικός Δείκτης

Μία σταθεροποιητική κίνηση μεταξύ 810-820 μονάδων μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν θα θεωρηθεί διόρθωση. Συσσώρευση θα είναι προκειμένου να κινηθεί μελλοντικά σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι ισχύει το ανοδικό momentum.

Tράπεζες

Μεικτές τάσεις για τον τραπεζικό κλάδο σήμερα, με τις μετοχές να ξεκινούν την συνεδρίαση με υποχώρηση αλλά σταδιακά και στα χαμηλά της ημέρας να υπάρχουν τοποθετήσεις. Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με άνοδο. Alpha Bank και ΕΤΕ με πτώση. Σημειώσατε Χ. Στη μελέτη της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων τον Νοέμβριο 2020, φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα αυξηθεί το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου. Εξίσου καθαρά φαίνεται ότι ο δανεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει μία σχετικά ακριβή άσκηση με μέσο επιτόκιο περίπου 6,75%.

Motor Oil

Ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή της Motor Oil αλλά με φθίνoντα ρυθμό. Ξεκίνησε δυνατά ανοδικά και έκλεισε με άνοδο μόλις 0,99%. Τα περιθώρια διύλισης αναμένονται αυξημένα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 30%.

ΕΛΠΕ

Ξεκίνησε ανοδικά και έκλεισε με απώλειες η μετοχή των ΕΛΠΕ. Προβληματίζουν οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών που δείχνουν κάποια αδιαφορία των επενδυτών. Πάντως τα αποτελέσματα 9μηνου δείχνουν ότι ελέγχεται ο δανεισμος. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της χρήσης για να δούμε την ολική εικόνα της πορείας της εταιρείας μέσα στο 2020.

ΔΕΗ

Μέσα στο α' τρίμηνο θα γίνει η έξοδος προς τις αγορές για το νέο εταιρικό ομόλογο μαθαίνουμε. Περιμένουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα στις αγορές εταιρικών ομολόγων που παραμένει ακόμη.

Τέρνα Ενεργειακή

Παραμένει σε θετικό momentum η μετοχή της «TΕΡΝΑ Ενεργειακή» από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα. Από τα 12,36 ευρώ που είχε στις 21 Δεκεμβρίου έφτασε στα 14,78 ευρώ σήμερα Παρασκευή. Δηλαδή περίπου 20% κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγένων-Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Δεν το λες και άσχημα.

OTE

Συσσωρεύει με χαμηλούς ρυθμούς και γενικότερα δείχνει μία καλή εικόνα τόσο σε πτώση όσο και σε άνοδο.

Sato k

Και σήμερα στα ύψη (19,7%) η κοινή μετοχή της Sato. Με συναλλαγές περίπου 190.000 τεμάχια. Να υποθέσουμε ότι πρόκειται κυρίως για ενδοεταιρικές συναλλαγές; O κλάδος του επίπλου πλήττεται απο τα lockdowns. Πάντως η εταιρεία δήλωσε ότι έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αποφάσισε να καλύψει πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μη εισηγμένης εταιρείας ΕΤΕΜ Α.Ε., συνολικού ποσού 24.316.420,00 ευρώ, με σκοπό την άντληση από την «ΕΤΕΜ Α.Ε.» κεφαλαίων ποσού 22.800.000,00 ευρώ με εισφορά σε μετρητά και 1.516.420,00 ευρώ με εισφορά μηχανημάτων. Η μετοχή υποχώρησε σήμερα κατά 1,5%.

Ιντραλότ

Η Intralot SA ενδεχομένως να εκχωρήσει ένα μέρος των μετοχών της στους ομολογιούχους στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναδιάρθρωση ομολόγων ύψους 750 εκατ. ευρώ. ($925 εκατ.) μετέδωσε το Bloomberg.

Αμερική-Goldman Sachs

H Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο +6,4% από 5,9% προηγουμένως, μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Aυξάνεται έτσι η πιθανότητα για ένα νέο, διευρυμένο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
«Με τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμα και μικρή διαφορά, οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να περάσουν το α’ τρίμηνο του 2021 νομοσχέδιο με νέα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους 750 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 300 δισ. θα είναι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Βραζιλία

Παρακολουθώντας τα 'κατορθώματα' του Μπολσονάρο σε υγεία και οικονομία, μας εντυπωσιάζει το ράλι που κάνει ο δείκτης Bovespa του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου. Θα φανεί εάν είναι πυροτέχνημα ή «μαγική εικόνα» σε μερικούς μήνες.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
     
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ