Νέα
  • ΓΔ: 810.42 -1.45%
  • Τζίρος: 74,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Σε θετικό έδαφος οι αποδόσεις των ομολόγων για πρώτη φορά από το 2019

H απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων πέρασε σε θετικό έδαφος σήμερα, για πρώτη φορά από το 2019, αποτελώντας ένα πιθανό σημείο καμπής για το χρέος της Ευρωζώνης που είχε αρνητικές αποδόσεις επί χρόνια χάρη στα ισχυρά μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών δυνάμεων.

Υψηλότερος πληθωρισμός από το 1993

Στη Γερμανία, εξ άλλου, σημειώθηκε το 2021 ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1993, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε μέσα επίπεδα έτους ανήλθε στο 3,1% έναντι 0,5% το 2020.

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές είχαν αυξηθεί 5,3% σε ετήσια βάση με βάση τον εθνικό δείκτη και 5,7% με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat.

Αύξηση των αποδόσεων μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

H απόδοση του γερμανικού bund, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για όλη την Ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 0,009%, σημειώνοντας άνοδο 2 μονάδων βάσης σε σχέση με χθες.

Ο Gareth Hill, διαχειριστής κεφαλαίων της Royal London Asset Management, χαρακτήρισε τη μεταβολή αυτή ως ένα «ιδιαίτερα κομβικό επίπεδο», θεωρώντας ότι είναι αποτέλεσμα της σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ. «Το πέρασμα σε θετικό έδαφος είναι πραγματικά ενδεικτικό για την πορεία των πραγμάτων στο μέλλον με υψηλότερες αποδόσεις σε όλο το φάσμα», πρόσθεσε.

Η αύξηση των γερμανικών αποδόσεων αντανακλά τα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την ανάκαμψη της οικονομίας της από την πανδημία που επιτρέπει στην ΕΚΤ τον περιορισμό της νομισματικής στήριξης, η οποία συμπίεζε επί χρόνια τις αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής.

Δύο αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος βλέπουν επενδυτές

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αμέσως μετά το στοίχημα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία αύξηση του επιτοκίου της κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) τον Σεπτέμβριο και σε μία δεύτερη αύξηση τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές έχουν ενισχύσει τα στοιχήματά τους για αυξήσεις των επιτοκίων, ακολουθώντας τις κινήσεις στις ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και άλλες τρεις φορές έως το τέλος του έτους.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με αυτές των γερμανικών bunds να αυξάνονται σχεδόν 40 μ.β. τον περασμένο μήνα, ακολουθώντας την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ