Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήρια: Ελεύθερη πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Απαισιόδοξη η Morgan Stanley

Traders στη Wall Street
Traders στη Wall Street / Πηγή: ΑΡ

Με την πτώση των χρηματιστηρίων να συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι «ο χειμώνας είναι εδώ για τις μετοχές» καθώς η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο αυστηρή και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές.

Oι δείκτες της Wall Street σημειώνουν πτώση περί το 2% σήμερα, μετά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020 που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο Nasdaq 100. Ο Nasdaq υποχωρούσε πάνω από 2% με τη σωρευτική πτώση από τα υψηλά επίπεδά του να πλησιάζει το 20% που σηματοδοτεί μία bear market, ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 10% από το υψηλό επίπεδό του. 

Απώλειες πάνω από 3% καταγράφουν οι μετοχές και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 3,7%, όπως και οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της περιοχής.

Μorgan Stanley: Η πτώση έχει δρόμο ακόμη

Η πτώση έχει, τουλάχιστον, δρόμο ακόμη, ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικλ Ουίλσον, ο οποίος ήταν από καιρό επιφυλακτικός για το ράλι που ωθούσε τις αμερικανικές μετοχές σε συνεχόμενα ρεκόρ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δανείστηκαν την έκφραση του Game of Thrones για να προειδοποιήσουν ότι «ο χειμώνας είναι εδώ», θεωρώντας ότι η επόμενη εστία ανησυχίας για τους επενδυτές, μετά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα είναι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

«Παρακολουθούμε τους δείκτες PMI (δραστηριότητας των επιχειρήσεων) και την έκταση των αναθεωρήσεων των κερδών για ενδείξεις ότι η πτώση πιάνει πάτο, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμη, κατά την άποψη μας, και οι αγορές μετοχών δεν το έχουν προεξοφλήσει αυτό ακόμη. Είναι πολύ νωρίς να γίνουμε αισιόδοξοι», πρόσθεσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Απογοητευτικά τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που έχουν γίνει από αμερικανικές εταιρείες έως τώρα δεν μπόρεσαν να διασκεδάσουν την απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας. Αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σήμερα ότι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι απογοητευτικές, καθώς μόνο μία εταιρεία του S&P 500 – η Micron Technology – ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές τους.

Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μία πιο αυστηρή στροφή της Fed μπορεί να πλήξει τα κέρδη, σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα