Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η συνεδρίαση-ορόσημο, η αξιοπρεπής Eurobank και η ενθουσιώδης JP Morgan

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Ξένες αγορές

Ο συνδυασμός των 3 αρνητικών παραγόντων (χειρότερη επίδοση στην κινέζικη οικονομία, αύξηση των κρουσμάτων σε Αμερική και Ευρώπη, σκληρά lockdowns σε ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη) έφεραν μίνι διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια. Και λέμε μίνι διόρθωση γιατί επί της ουσίας οι απώλειες είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα κέρδη που κατέγραψαν από την αρχή του χρόνου. Η συνεδρίαση της Τρίτης θα είναι καθοριστική για το εάν γενικευτεί η διόρθωση ή θα κινηθούν σταθεροποιητικά (μικρές απώλειες) οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

S&P 500 – Credit Suisse

O S&P 500 σύμφωνα με την Credit Suisse ολοκλήρωσε μία μεγάλης κλίμακας ανοδική κίνησης και οι Ελβετοί βλέπουν μικρή παύση της κίνησης αυτής. Ωστόσο το outlook είναι να παραμείνει σε ανοδική τάση (bullish) για την είσοδο πάνω από τις 3.900 μονάδες.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Οι 800 μονάδες αποτέλεσαν σημείο στήριξης για την αγορά (τουλάχιστον χθες). Αν θα συνεχιστεί η στήριξη θα φανεί στην συνεδρίαση της Τρίτης. Πάντως αν θέλαμε να συνοψίσουμε την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αρνητικές συγκυρίες θα πούμε ότι είναι το πιο εσωστρεφές χρηματιστήριο στην Ευρωζώνη. Χθες, οι εντολές πωλήσεων από ξένους θεσμικούς δεν μπορούσαν να αντισταθμιστούν από εγχώριους αγοραστές. ΄Για μία ακόμη φορά η αγορά έπεσε επειδή ήταν πολύ 'ρηχή'.

Τραπεζικές μετοχές

Το ωραίο χθες ήταν ότι βγήκαν αρκετές εκθέσεις ξένων οίκων που τόνιζαν πόσο καλές είναι οι ελληνικές τράπεζες με συνεχή επαινετικά σχόλια. Βέβαια , στο ταμπλό ο τραπεζικός δείκτης ήταν στο -6% και τελικά έκλεισε στο -4%. Κακή ημέρα για προβολή των τραπεζικών μετοχών... εκτός εάν ήθελαν να ξεφορτωθούν κάποιες και τις «παίνευαν». Γνωστά κόλπα των μεγάλων παικτών. Αν δεν υπάρχει αγορά, φτιάχνουμε αγορά...

Eurobank

Και όμως, σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές η εικόνα της χθες ήταν αξιοπρεπέστατη. Απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς τίτλων και έκλεισε με ήπιες απώλειες. Ίσως γιατί ορισμένοι ξένοι μέτοχοι (Fairfax) λειτούργησαν άψογα ως market makers χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος τους. Αγαπούν την επένδυσή τους.

Εθνική Τράπεζα

Δεν ξέρω αν πραγματικά σκέφτονται το IPO πλέον ή απλώς πιέζουν το CVC να αυξήσει την προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι το έξτρα τίμημα που ζητά για το bancassurance (πωλήσεις ασφαλιστικών προιόντων μέσα από το τραπεζικό κατάστημα) το οποίο πραγματοποιεί περίπου τη μισή παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τώρα εάν το CVC ξεπεράσει τα 500 εκατ. Ευρώ προσφορά για το 80% , χλωμό μου φαίνεται αλλά και πάλι λίγοι γνωρίζουν τι γίνεται πίσω από τα χαρακώματα.

ΟΠΑΠ

Υποχώρησε μεν, αλλά μόλις κατά -0,27% στα 11,03 ευρώ. Αυτό δεν το λες διόρθωση. Ούτε καν πτώση δεν το λες. Περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις για να δούμε πως θα αντιδράσει η μετοχή. Σε χαμηλότερα επίπεδα των 11 ευρώ, την περιμένουν αρκετοί αγοραστές.

JUMBO

Ο κ. Βακάκης δεν μασά τα λόγια του. Είναι γνωστό αυτό. Το χθεσινό πρωινό δελτίο Τύπου «έσφαζε με το βαμβάκι» την κυβέρνηση. Αφού πρώτα την επαίνεσε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά την κατηγόρησε ότι κατέστρεψε το οργανωμένο λιανικό εμπόριο. Η μετοχή έκλεισε με ελάχιστες απώλειες.

ΒΙΟΤΕΡ

...και συνεχίζει, και συνεχίζει, και συνεχίζει ανοδικά. Όλα έπεφταν, η μετοχή της Βιοτερ αυξήθηκε κατά 8,12% στα 0,426 ευρώ με 14.300 τεμάχια. Στις 29 Δεκεμβρίου ήταν στα 0,26 ευρώ. Έχει αυξηθεί κατά 65% περίπου σε διάστημα 9 συνεδριάσεων. Μάλλον οι μέτοχοι ξαναγοράζουν τα ποσοστά τους πίσω μετά την ρύθμιση του δανεισμού που πραγματοποίησε. Σήμερα θα τους ενημέρωναν για την συμφωνία εξυγίανσης που έκανε η εταιρεία. Με στόχο τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της, η ΒΙΟΤΕΡ θα μεταβιβάσει συνολικά 23 ακίνητα στους πιστωτές της, τα οποία φέρουν προσημειώσεις ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο συνολικό ύψος της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας της

Κλωστήρια Ναυπάκτου

Μας εντυπωσίασε η δυναμική άνοδος (17,89%) και μάλιστα με 22.455 τεμάχια. Μία εταιρεία που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία αφού ουσιαστικά το εργοστάσιο είχε κλείσει σε μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020. Να δούμε πώς θα συνεχίσει η μετοχή αύριο Τρίτη και εάν υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις για την σημερινή εκτόξευση.

Eλληνικά ομόλογα – Ενθουσιώδης και η JP Morgan

H JP Morgan περιμένει εντός των ημερών έξοδο στις αγορές με μία 10ετή ή 30ετή έκδοση. Η JP Morgan προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που θα εκδοθούν. Το πρόγραμμα δανεισμού για τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, με νέο 30ετές ομόλογο, σημειώνει ο οίκος. Οι αναλυτές του οίκου συστήνουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, εκτιμώντας ότι αυτά προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ευνοϊκά επίπεδα τιμής σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ, εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικό momentum στις αξιολογήσεις.

 

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα