Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Συσσώρευση για Intralot, τρίτη σερί ανοδική συνεδρίαση για Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Σε μία συνεδρίαση οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) έχασαν ό,τι είχαν κερδίσει στις προηγούμενες τρεις. Αιτία κάτι μακροοικονομικά δεδομένα που φαίνεται ότι δεν ικανοποίησαν, τα αποτελέσματα του Facebook (νυν Meta) που έριξαν τον Nasdaq και τον S&P 500 και, βέβαια, σε δεύτερο βαθμό η κρίση στην Ουκρανία, ως πρόφαση για τις αμερικανικές ρευστοποιήσεις.

Ας περιμένουμε τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για να δούμε που θα κάτσει η μπάλα.

Ευρωπαϊκές αγορές - ΕΚΤ

Οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ, δηλαδή να αφήσει αμετάβλητα τα παρεμβατικά επιτόκια και να ακολουθήσει τη συνταγή επαναγοράς ομολόγων που είχε προτείνει τον Δεκέμβριο, δεν άρεσαν καθόλου στις αγορές.

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να φανεί ότι ευνοεί την ανάπτυξη αλλά και μάχεται τον πληθωρισμό θυμίζει το γνωστό «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Όμως οι λύσεις του Δεκεμβρίου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τον Φεβρουάριο που όλες οι εξελίξεις στο θέμα του πληθωρισμού έχουν επιβαρυνθεί. Η ΕΚΤ δείχνει μια καθυστέρηση και μια διστακτικότητα στις αποφάσεις της και αυτό το πρόσεξαν οι αγορές και βγήκαν πωλητές.

Οπως χαρακτηριστικά μας είπε χρηματιστής, «μοιάζει με τον πυροσβέστη που κάθεται και κοιτάει τη φωτιά αντί να προσπαθεί να τη σβήσει».

Ουκρανία

Τα νέα δημοσιεύματα περί ρωσικής προβοκάτσιας από τις δύο κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες σε θέματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής βάζουν «φωτιά στο φυτίλι» της Ουκρανίας. Όμως η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Αν σε προηγούμενες αναφορές μας δίναμε πιθανότητες 52% να μη γίνει κάποια σύρραξη και 48% να γίνει, τώρα θα δώσουμε 50% και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο πάντα την τελευταία ευκαιρία τη δίνουμε στην ειρήνη. Από μια πιθανή σύρραξη, η πρώτη χαμένη θα είναι η Γερμανία, δηλαδή η καρδιά της ΕΕ.

Γενικός Δείκτης

Αν το δούμε στατικά, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 946 μονάδες δεν μοιάζει να είναι ανησυχητική. Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρξει υποχώρηση. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε από τη Δευτέρα, όταν θα έχουν κατασταλάξει και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Αν υπάρξει πτωτική τάση, η πρώτη στήριξη στις 925 μονάδες και η δεύτερη μεταξύ 905-915 μονάδων. Γενικά βαδίζουμε σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι χθες οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ. Είναι παρηγορητικό να κρατούν στάση αναμονής και να μην πουλούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

MSCI Rebalancing

Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 28ης Φεβρουαρίου, δηλαδή την 1η Μαρτίου. Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ακολουθεί στις 12 Μαΐου με την ισχύ της να τίθεται την 1η Ιουνίου. Η Societe Generale προβλέπει ότι θα βγει η Jumbo και θα μπουν η ΕΤΕ και η Mυτιληναίος.

Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους των ελληνικών μετοχών στους δείκτες (balancing add) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets.

Συγκεκριμένα, για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις ΕΤΕ και Mυτιληναίος αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των ελληνικών μετοχών.

Τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος διαφοροποιήθηκε μεταξύ των μετοχών του χθες. ΕΤΕ και Eurobank ανοδικά ή σταθεροποιητικά και Alpha, Πειραιώς πτωτικά. Να επισημάνουμε ότι η Eurobank έχασε το θετικό πρόσημο λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος κατέγραφε άνοδο.

Επίσης ότι η Πειραιώς είχε μικρές απώλειες. Αυτό που προβληματίζει αρκετούς επενδυτές είναι μήπως δημιουργηθούν νέα NPLs λόγω της κρίσης, όταν σταματήσει η ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Cenergy

Νέο μεγάλο έργο για τη Cenergy (πρώην Σωληνουργεία Κορίνθου) του ομίλου Στασινόπουλου. Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, από τον ΔΕΣΦΑ, Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σύμβαση για την προμήθεια 163 χλμ. του αγωγού «Δυτική Μακεδονία».

Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη. Αποτελεί μέρος του European Hydrogen Backbone, της απαιτούμενης υποδομής υδρογόνου της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.

ΟΤΕ

Εδειξε αντανακλαστικά και αμυντικές ικανότητες η μετοχή του ΟΤΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα που δείχνει η μετοχή από την αρχή του χρόνου.

Ισως η καλύτερη μετοχή σε σχέση ρίσκου/απόδοσης/εμπορευσιμότητας. Ως άποψη που τη συμμερίζονται πολλοί και επιβεβαιώνεται από την πορεία της.

Ελλάκτωρ

Συμπλήρωσε τρεις ανοδικές (έως έντονα ανοδικές) συνεδριάσεις η μετοχή της Ελλάκτωρ και υποπτευόμαστε ότι αυτό ίσως οφείλεται στα νέα έργα που κέρδισε. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε και μεγάλους όγκους συναλλαγών που πιθανόν να προέρχονται από βασικούς μετόχους ή και νέους που εισρέουν στο μετοχολόγιο.

Λέτε να αλλάξει -προς το θετικό- το momentum της μετοχής;

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η εργασία εξ αποστάσεως χρειάζεται την προστασία των εταιρικών δεδομένων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκίνησε συνεργασία με την Infinitum. Η Infinitum σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΓΕΚ TEΡNA που εργάζεται απομακρυσμένα, έχει μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις ασφάλειας, ταυτοποίησης και απόκρισης για τα στελέχη της.

Για την υποστήριξη αυτών των όλο και πιο απαιτητικών αναγκών, ήταν απαραίτητη η υλοποίηση ενός προηγμένου και αποτελεσματικού έργου τεχνολογίας, το οποίο θα έθετε νέα θεμέλια στην προστασία των δεδομένων και τη διευκόλυνση της απομακρυσμένης διαχείρισης των ανθρώπων του Ομίλου, μέσα σ’ ένα ανανεωμένο ψηφιακό περιβάλλον».

Intralot

Μετά από μια διόρθωση 15% περίπου, η μετοχή δείχνει ότι συσσωρεύει πέριξ των 0,62 ευρώ. Ωστόσο έχει πολύ μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Ίσως περιμένει κάποιες ειδήσεις από το εξωτερικό που θα της αλλάξουν την τάση.

Επαγγελματικά ταμεία

Πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τον τομέα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης βλέπει ο ΙΟΒΕ σε μελέτη του. Για το χρηματιστήριο υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον, αφού εάν μεγαλώσει η πίτα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, θα αυξηθεί και το ποσοστό των επενδύσεών τους σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ