Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ανοδος στις 942,06 μονάδες με μεγάλες συναλλαγές σε πακέτα

«Διορθωτική» υπήρξε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Ανοδος Γενικού Δείκτη σε μία πτωτική συνεδρίαση είχαμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η αντίφαση αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο πάνω από τις 940 μονάδες εξαιτίας της ανόδου μεμονωμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν έντονα αρνητικό.

Η άνοδος προήλθε κατά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης με μεγάλα πακέτα συναλλαγών (αγοραστών) σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους. Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 942,06 μονάδες με άνοδο 0,42%. Η αξία συναλλαγών λόγω των πακέτων σε τραπεζικές μετοχές ανήλθε στα 115,8 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 68 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,79% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε υποχώρηση (-0,59%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (3,13%), Yγείας (2,23%), Τηλεπικοινωνιών (1,7%) και Τραπεζών (1,66%). Ουσιαστικά η άνοδος των 3 τραπεζικών τίτλων (Alpha , Πειραιώς, Eurobank) , του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της Jumbo ήταν αυτές που έδωσαν το θετικό πρόσημο στο χρηματιστήριο. Την μεγαλυτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (-1,65%), Κατασκευών-Υλικών (-1,31%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,17%).

Ο στόχος να κινηθεί πάνω από τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης επιτεύχθηκε και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες. Ίσως βοήθησε το γεγονός ότι υπάρχει μία οριακή τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να κινείται κάτω από το 1,46%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αύριο (9/2) έχουμε αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών στις 9 Φεβρουαρίου, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ακολουθεί στις 12 Μαΐου και το rebalancing στις 31 Μαΐου.

Διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαικές αγορές είχαν από την αρχή της συνεδρίασής τους ανοδικές τάσεις αλλά μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) βγήκαν αρκετές πωλήσεις με αποτέλεσμα κάποιοι δείκτες (πχ ο DAX) να γυρίσουν αρνητικά. Στις αμερικανικές αγορές, η έναρξη ήταν θετική αλλά οι πιέσεις στη μετοχή της META (Facebook) φαίνεται ότι επηρεάζουν τον Nasdaq και τον S&P 500.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα