Νέα
  • ΓΔ: 925.83 +0.17%
  • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αξιοσημείωτη αντοχή του ΟΠΑΠ και το ενδιαφέρον για Alpha Bank

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Τη σαφή της προτίμηση σε μετοχές του City και της Φραγκφούρτης δίνει η Goldman Sachs. Στις βρετανικές μετοχές γιατί θεωρεί ότι έχουν υποαποδώσει έναντι των στόχων τους και οι γερμανικές μετοχές έχουν αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης. Για το Λονδίνο θα συμφωνούσαμε ότι έχουν υποαποδώσει και μπορούν να φτάσουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020, για τις γερμανικές μετοχές θεωρούμε ότι οι λόγοι ανόδου δεν βρίσκονται τόσο στις προοπτικές των επιχειρήσεων όσο στην αύξηση επιλογής ρίσκου από θεσμικά χαρτοφυλάκια και τράπεζες.

Ελληνο-τουρκικές συνομιλίες

Από τα πρώτα θέματα στα διεθνή οικονομικά πρακτορεία (Bloomberg , F.T. ) είναι οι ενδεχόμενες συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας. Ενας βασικός γεωπολιτικός παράγοντας ανησυχίας φαίνεται ότι σταδιακά εκτονώνεται. Θα δούμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών αλλά και τις επιπτώσεις τους σε οικονομία και χρηματιστήριο.

Αμερικανικές αγορές

Ανοδικά αλλά με ήπιους ρυθμούς οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική. Oι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία και το (τεράστιο) χρέος της είναι μεγάλοι, αλλά τα χρηματιστήρια εμπιστεύονται τις αμερικανικές αγορές. Και τα «λεφτά από το ελικόπτερο» πολλές φορές….

Γενικός Δείκτης

Το ότι έσπασε καθοδικά τις 800 μονάδες δεν μας λέει απολύτως τίποτε. Η τάση είναι πλαγιοκαθοδική αλλά φαίνεται ότι θα συσσωρεύσει πάνω από τις 780 μονάδες και αυτό οι αισιόδοξοι επενδυτές το βλέπουν θετικά. Αν υπάρξουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ή των τραπεζών μέσα στον Ιανουάριο θα δούμε άνετα την επιστροφή προς τις 820 μονάδες. Χαμηλές οι συναλλαγές στα 45 εκατ. ευρώ που δείχνει απροθυμία πωλήσεων και αναμονή.

Alpha Bank

Καταφέρνει και συντηρεί το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων όσο κινείται σωστά προς τον στόχο της μείωσης των NPL’s και NPE’s με το Galaxy.

ΟΠΑΠ

Ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ με μία αξιοσημείωτη αντοχή και συμπεριφορά. Οποτε διορθώνει (έστω και λίγο) εμφανίζονται αγοραστές. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζει συμφωνίες με τηλεοπτικά κανάλια για αθλητικό περιεχόμενο και ιντερνετικό στοιχηματισμό.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Και σήμερα (Τρίτη) αγοράζονταν η μετοχή στα επίπεδα πάνω από τα 12,2 ευρώ. Φαίνεται ότι κάποιοι βλέπουν κίνηση μεσοπρόθεσμα και προς τα 14 ευρώ. Ο καιρός και οι συνθήκες θα δείξουν.

ΕΤΕ

Πολλά γράφονται και πολλά ακούγονται για τις διαφωνίες(;) ΕΤΕ με CVC. Το fund έχει δει τα προβλήματα χαρτοφυλακίου που έχει η Εθνική Ασφαλιστική σε ό,τι αφορά παλαιά συμβόλαια τα οποία θα είναι και ζημιογόνα σύμφωνα με τη λογιστική αποτίμηση IFRS 21. Αυτά τα προσμετρά στο τίμημα. Επίσης έχει διαφωνίες για τον τρόπο τιμολόγησης του bancassurance, για το οποίο το θέλει μεν αλλά με μικρότερο κόστος.

ΕΧΑΕ

Το 4ο τρίμηνο του ομίλου (περίοδος που έκανε ράλι το ελληνικό χρηματιστήριο με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών) έχει αυξημένα έσοδα και σίγουρα θα είναι το καλύτερο του 2020. Θα περιορίσει τις απώλειες και τα αποτελέσματα χρήσης 2020 θα είναι αισθητά βελτιωμένα.

ΓΕΚΕ

Η ΓΕΚΕ Α.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι ενεργώντας στο πλαίσιο της άσκησης κάθε νόµιµου δικαιώµατός της, έλαβε επιβεβαίωση από το µεσιτικό γραφείο που φερόταν στα δηµοσιεύµατα ως εντολοδόχος της εταιρείας για την πώληση του ξενοδοχείου «President», ότι δεν έχει δώσει εντολή σε αυτό για να ενεργήσει για λογαριασµό της µε σκοπό την πώληση του ξενοδοχείου «President», ιδιοκτησίας της Εταιρείας. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν.

Paperpack

H ευρεία διασπορά (Free Float) των μετοχών της εταιρείας έπεσε κάτω από το ελάχιστο όριο του 15% ως κριτήριο συμμετοχής στη σύνθεση του δείκτη σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες. Συνέπεια των παραπάνω, οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.» με συντελεστή στάθμισης 37%. Η αντικατάσταση θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 14/01/2021.

Diversa

Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι «οι μέτοχοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τους επενδυτές οι οποίοι προτίθενται να εισφέρουν τα αναγκαία κεφάλαια για να απαλλαγεί η Diversa παντός δανειακού βάρους και να αποκτήσει νέες πηγές εσόδων. Παράλληλα θα γίνει τακτοποίηση και ολοσχερής εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων. H Diversa αποτελεί μία μικρή εταιρεία η οποία εισήχθη στο Χ.Α (ΕΝ.Α) σε μία εποχή που η διοίκηση της ΕΧΑΕ ήθελε να ανοιχτεί στην μικρή επιχειρηματικότητα και να κάνει το χρηματιστήριο μέσο άντλησης κεφαλαίων. Στην περίπτωση της Diversa μάλλον η επιλογή ήταν ατυχής.

Ελληνικά Ομόλογα

Πολλά διθυραμβικά σχόλια ακούμε εδώ και καιρό για τα ελληνικά ομόλογα. Ο Καγκελάριος ως πνεύμα αντιλογίας (contrarian) θέτει μία απλή ερώτηση. Εσείς θα αγοράζατε 10ετή ελληνικά ομόλογα με απόδοση 0,60%; Γνωρίζοντας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία; Και εάν γυρίσει ανοδική η καμπύλη επιτοκίων μέσα στο 2021-2022; Oι ξένοι οίκοι προτείνουν ελληνικά ομόλογα επειδή αφ' ενός έχουν βέβαιη άνοδο σε τρέχουσες αξίες (mark to market) και αφ’ ετέρου επειδή κάποιοι θέλουν να πουλήσουν.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα