Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η λοκομοτίβα των τραπεζών και η αντίδραση του ΟΠΑΠ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Υπάρχουν «σύννεφα» πάνω από την προσπάθεια της ειρήνης. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καταγράφονται νεκροί ρωσόφωνοι.

Οι χρηματιστηριακές αγορές χάρηκαν από την εκτόνωση της κρίσης, αλλά ίσως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. «Xρειάζονται δύο για το ταγκό», που λέει μια εγγλέζικη παροιμία.

Αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές

Ράλι 400 μονάδων έκανε χθες ο Dow Jones και επιστρέφει σε τροχιά προς τις 35.000 μονάδες. Επίσης κοντά στις 4.500 μονάδες βρίσκεται ο S&P 500 που τροφοδοτείται από θετικά επιχειρηματικά νέα.

Οι αμερικανικές αγορές μέσω της ήπιας πτωτικής τάσης καταφέρνουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα χωρίς να απομακρύνονται από τα ιστορικά υψηλά πέρα από 10%. Είναι μια εξαιρετική τακτική να εκτονώνεις τις χρηματιστηριακές πιέσεις χωρίς να βουλιάζεις.

Ευρωπαϊκές αγορές

Χαρές και πανηγύρια χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που πήραν μια βαθιά ανάσα από την εκτόνωση της γεωπολιτικής κρίσης (όσο μπορεί να θεωρηθεί εκτόνωση αυτό που συνέβη). Όμως τα πραγματικά προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία (ΕΕ) είναι μπροστά και έχουν ονοματεπώνυμο. Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός.

Iσως η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και αερίου βοηθήσει και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Ήδη οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι εμφανίζουν μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Επίσης υπάρχουν προβλήματα εισαγωγών πρώτων υλών. Πολύ ισχυρή ανάκαμψη του γερμανικού DAX και του γαλλικού CAC. O ιταλικός MIB επιστρέφει προς τις 27.000 μονάδες. Πολύ μεγάλη άνοδο (μέχρι 5%) κατέγραφαν και οι δύο ρωσικοί δείκτες (MOEX, RTSI),  οι οποίοι μέσα στην κρίση δεν υπέστησαν απώλειες.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Η ανάκαμψη ήρθε και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πάνω από τις 960 μονάδες. Βέβαια η τελική εικόνα έδειξε ότι κάπου ο Γενικός Δείκτης «χωνεύει» τα παρόντα επίπεδα, αφού δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 970 μονάδες. Αλλά εκτίμηση της αγοράς είναι ότι τα θετικά είναι μπροστά.

Αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση (κρίση Ουκρανίας), ίσως δούμε τις 1.000 μονάδες στο τέλος του μήνα. Ισως λέμε, γιατί υπάρχουν πάντα οι «μαύροι κύκνοι». Κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ η χθεσινή αξία συναλλαγών.

Τράπεζες

Ακόμη μία καλή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο. Παραμένει η... λοκομοτίβα που οδηγεί την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Oι εκθέσεις των ξένων παραμένουν ενθουσιώδεις για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Η Morgan Stanley εξυμνεί τη Eurobank, η Citi την ΕΤΕ στις τελευταίες εκθέσεις. Προηγούμενες εκθέσεις εξυμνούσαν την Alpha Bank και την Πειραιώς. Για όλους έχει.

ΕΤΕ

Αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας η Citigroup, τοποθετώντας την στα 4,00 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση neutral και βλέποντας περιθώριο ανόδου άνω του 10%.

Στο θετικό μάλιστα σενάριο της Citi, η Εθνική μπορεί να πραγματοποιήσει ράλι άνω του 30%, με την τιμή-στόχο να φτάνει τα 4,80 ευρώ.

Eurobank και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις στο περισκόπιο της Morgan Stanley

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Eurobank αντιμετωπίζει τα λιγότερα προβλήματα και θα φτάσει πιο γρήγορα στον στόχο διανομής μερίσματος.

Σύμφωνα με το bullish σενάριο της Morgan Stanley για τη Eurobank, εκτιμάται ROTE (απόδοση χαρτοφυλακίου) έως το 2024 περίπου 11,7% (στόχοι διοίκησης 10% το 2022 και επέκταση στη συνέχεια), με τη μετοχή της να προσφέρει 44% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επίσης, για την Alpha και την Πειραιώς, αντίστοιχα, εκτιμάται περιθώριο ανόδου 54% και 63%, αντίστοιχα, με βάση το ROTE στο 9,9% τo 2024 και στο 8,6% αντίστοιχα, έναντι των στόχων των διοικήσεων για 10% ή υψηλότερα.

Tράπεζα Πειραιώς - Greek Fixed Income Monitor

Με τις πληθωριστικές εκπλήξεις να συνεχίζονται η αγορά ομολόγων έφτασε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στα τέλη Ιανουαρίου με την καθοδική πορεία να μην δείχνει σημάδια αναστροφής τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων σημείωσε χαμηλό 18 μηνών στις 665 μονάδες (31/01/2021). Η άνοδος που κατέγραψε ο δείκτης τον Νοέμβριο αντιστράφηκε τον επόμενο μήνα ενώ η καθοδική πορεία επιταχύνθηκε μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου.

Τον Ιανουάριο, ο δείκτης συνέχισε την καθοδική του πορεία καταγράφοντας ζημιές της τάξης του 2,72%. Σε ετήσια βάση ο Δείκτης κατέγραψε απώλειες το 2021 κατά 2,13%, αντιστρέφοντας για πρώτη φορά τις θετικές αποδόσεις των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, δεδομένης της σημαντικής ανοδικής τάσης στις τιμές των ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα έτη καθώς και της αβεβαιότητας από τις πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης το ίδιο έτος, η επιβράδυνση στην ελληνική αγορά ομολόγων ήταν αναμενόμενη.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πολλές συναλλαγές με πακέτα χθες για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των κατασκευαστικών μετοχών μετά από μία μάλλον ήπια ανοδική κίνηση.

Παραμένει βασική διεκδικήτρια σε πολλά ΣΔΙΤ. Για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, ο στόχος είναι να φτάσει στα 10 ευρώ. Eγκαινίασε και συνεδριακό κέντρο στη Βουλγαρία.

Cenergy

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει πως η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανέλαβε από τη Van Oord Offshore Wind UK Ltd σύμβαση προμήθειας περίπου 360 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο.

Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm της RWE, βρίσκεται στο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα, 195 χλμ. από το πλησιέστερο σημείο της βορειοανατολικής ακτής και καταλαμβάνει μια περιοχή περίπου 593 τ.χλμ. –έκταση αντίστοιχη περίπου του μεγέθους της Κέρκυρας.

ΟΠΑΠ

Την περιμέναμε την καλή αντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ. Είχε πιεστεί αρκετά και τώρα, με την πρώτη ευκαιρία, ανακάμπτει κινούμενη προς τα 14 ευρώ.

Παπαστράτος

Η Παπαστράτος επενδύει συνεχώς στην κατηγορία των καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων του τσιγάρου με στόχο μέχρι το 2023 το 75% των καθαρών εσόδων της να προέρχεται από αυτά και φέρνει τη νέα συσκευή θέρμανσης καπνού lil SOLID, σε συνέχεια της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψαν η PMI και η ΚΤ&G η κορυφαία εταιρεία προϊόντων νικοτίνης στη Νότια Κορέα.

Η lil SOLID ενσωματώνει τεχνολογία θέρμανσης καπνού με ακίδα που θερμαίνει τον καπνό και δεν τον καίει, ενώ επιτρέπει 3 συνεχόμενες χρήσεις και έως 25 συνολικά με μία μόνο φόρτιση.

Με αυτόν τον τρόπο παράγει ένα αερόλυμα που προσφέρει την απόλαυση του πραγματικού καπνού αποφεύγοντας την καύση, τη στάχτη και την επίμονη μυρωδιά που προκαλεί.

ΔΕΗ

Σαφής η προσπάθεια της μετοχής να επιστρέψει πάνω από τα 9 ευρώ. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή σκοντάφτει προς το παρόν στον μεγάλο αριθμό μετοχών που εισήχθησαν με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποστεί πιέσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις με το ενεργειακό (όπως και όλοι οι πάροχοι άλλωστε). Μαθαίνουμε ότι οι ενδείξεις Ιανουαρίου είναι λίγο χαμηλότερες απ' ό,τι είχαν προϋπολογίσει και λόγω των προβλημάτων με την κακοκαιρία.

Intracom

Η Intracom Telecom ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με την Dialog Axiata PLC, τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Σρι Λάνκα, που αφορά στην παροχή λύσεων δικτύου σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) στη συχνότητα των 10,5 GHz.

Η τεχνολογία WiBAS™ της Intracom Telecom έχει ενσωματωθεί στο δίκτυο της Dialog από το 2015 και έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ευρυζωνικών υπηρεσιών και της κάλυψης του δικτύου του παρόχου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.  
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ