Νέα
  • ΓΔ: 787.76 -0.30%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Βλέπει σύντομα ξεφούσκωμα της αγοράς

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

O επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, δήλωσε ότι οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων μπορεί να «κάνουν περισσότερο από ένα διάλειμμα» μετά τα υψηλά επίπεδα - ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Το ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών το 2021 ήταν ανοδικό, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία του κορονοϊού. 

Την Παρασκευή, οι αγορές έκλεισαν σε επίπεδα - ρεκόρ. Από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου Μαρτίου, ο Dow Jones και ο S&P 500 έχουν ενισχυθεί και οι δύο σχεδόν 70%, ενώ ο Nasdaq εκτινάχθηκε πάνω από 80%. 

Μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC, στο πλαίσιο συνεδρίου της Goldman Sachs, ο Hatzius εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών και εξήγησε γιατί οι αποτιμήσεις της αγοράς μπορεί να σταματήσουν να κινούνται συνεχώς ανοδικά. 

Ένα διάλλειμμα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της νέας εστίασης της Fed, η οποία είναι πιθανόν να αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα στήριξής της, και της αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων που σημειώνεται αυτή την περίοδο, δήλωσε ο οικονομολόγος. 

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 1% την περασμένη εβδομάδα μετά την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς. Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε στο 1,18% χθες. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου λειτουργούν ως δείκτης αναφοράς για τα παγκόσμια ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα δουν τα επιτόκια των δανείων τους να αυξάνονται. 

Οποιαδήποτε σταδιακή απόσυρση του QE της Fed θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν λιγότερα χρήματα στην οικονομία, κάτι που θα έπληττε επίσης τη χρηματιστηριακή αγορά όπως το 2013. 

Παρά το ενδεχόμενο υποχώρησης των αγορών βραχυπρόθεσμα, ο Hatzius είπε ότι η Goldman Sachs είναι θετική για τις αμειρκανικές μετοχές μακροπρόθεσμα και πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα. 

Την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο 6,4% από 5,6% το 2021. 

 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ