Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Εκροές - ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πηγή: Eurokinissi

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ωθεί τους επενδυτές στη μεγαλύτερη ιστορικά έξοδο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αυξάνεται ο πληθωριστικός κίνδυνος, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή στη Ρωσία, έως τις 2 Μαρτίου, καταγράφηκαν εκροές - ρεκόρ ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global.

«Τα ατυχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενέχουν κίνδυνο για παγκόσμια ύφεση», σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεπάγεται μεγαλύτερο «πληθωριστικό σοκ» καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται και συνεπώς οι επενδυτές πρέπει να είναι «εξαιρετικά αμυντικοί» αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Αρκετές εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πολύ εξαρτημένες από εισαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μειώθηκε περίπου 13% από το υψηλό επίπεδο του Ιανουαρίου, περισσότερο από το 9% που έχει υποχωρήσει ο S&P 500.

Οι επενδυτές έσπευδαν να πουλήσουν τις μετοχές χρηματοπιστωτικών μετοχών, οι οποίες κατέγραψαν επίσης εβδομαδιαίες εκροές – ρεκόρ. Αντίθετα, οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των εταιρειών πρώτων υλών, δύο κλάδοι που ευνοούνται από τις αυξήσεις των τιμών, είχαν σημαντικές εισροές.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, που είχαν ωφεληθεί περισσότερο από την ανάκαμψη της οικονομίας, βυθίστηκαν πάνω από 20% σε σχέση με το υψηλό επίπεδο της 10ης Φεβρουαρίου, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης χρηματοπιστωτικών μετοχών έχει μειωθεί 10%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ