Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε πέντε συνεδριάσεις «εξατμίστηκε» η άνοδος 12 μηνών

Μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 100 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 7,7 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, που αντιστοιχεί στο 4,5% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ, και οι αποτιμήσεις της πλειονότητας των μετοχών γύρισαν στα επίπεδα που είχαν έναν χρόνο πριν (Μάρτιο 2021), όταν και πάλι ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε παρεμφερή επίπεδα (827 μονάδες τότε).  

Πριν από δύο χρόνια η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά γνώριζε το σοκ του lockdown και ουσιαστικά απωλειών ίσων με το 15% του ΑΕΠ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε τότε κάτω από τις 650 μονάδες και έκτοτε κατάφερε να επιστρέψει το 2021 πάνω από τις 820 μονάδες και τον τελευταίο χρόνο (Μάρτιο 2021-Φεβρουάριο 2022) να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από τις 1.000 μονάδες (στις 978 μονάδες). Η τελευταία άνοδος εξατμίστηκε σε μόλις πέντε συνεδριάσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα παγκόσμια χρηματιστηριακά δεδομένα, αφού οι οικονομίες, που ήδη πλήττονταν από την αυξανόμενο πληθωρισμό λόγω ενεργειακής κρίσης, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση και πλέον αναθεωρούνται όλες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022 και του 2023. 

Χώρες με μεγάλο πληθωρισμό ίσως δοκιμαστούν πλέον από στον στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή πολύ χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλο πληθωρισμό.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου κινούνταν πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, βρίσκονται τώρα 15%-20% χαμηλότερα και ενδέχεται, εάν δεν βρεθεί άμεση λύση στην ουκρανική τραγωδία, να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Coca Cola και τράπεζες τα μεγάλα θύματα της περιόδου

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, τις μεγαλύτερες απώλειες στις πέντε συνεδριάσεις (από τις 24 Φεβρουαρίου) καταγράφει ο κλάδος τροφίμων και ποτών (-24% από την αρχή του χρόνου), με τη μετοχή της Coca Cola να έχει χάσει περίπου 14% και να καταγράφει απώλειες 33% από την αρχή του έτους. 

Η μετοχή της Coca Cola  HBC έχει υποστεί σημαντικές πιέσεις λόγω της έκθεσής της σε Ρωσία και Ουκρανία. Η μετοχή βρίσκεται τώρα στις παρυφές των 20 ευρώ και ενδεχομένως, εάν υποχωρήσει κάτω από τα 20 ευρώ, να βρεθεί στα χαμηλά 2ετίας στα 19 ευρώ ή περισσότερο.

Ο τραπεζικός κλάδος, που ηγήθηκε της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2022, καταγράφει απώλειες πάνω από 20% από τις αρχές του χρόνου, με τις μετοχές να έχουν επιστρέψει σε χαμηλότερες κατά 10%-15% αποτιμήσεις. 

Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι με το κλείσιμο της Παρασκευής οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να καταγράφουν θετικές αποδόσεις ακόμη σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Την υψηλότερη απόδοση μέσα στο 2022 έχει η Tράπεζα Πειραιώς, ακολουθεί η Alpha Bank και σχεδόν στα ίδια επίπεδα οι ETE και Eurobank που είχαν ηγηθεί της ανόδου.

Οι μετοχές που διασώζονται

Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, τις υψηλότερες αποδόσεις παρά τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις έχουν η Cenergy (17%), τα ΕΛΠΕ (16%) που έκαναν σημαντικό ράλι τον Φεβρουάριο, η Autohellas (13%), η Aegean (11%), ενώ αξιοσημείωτη ήταν η αντοχή της μετοχής του ΟΤΕ και η εξαιρετική συμπεριφορά της μέσα στις «συνεδριάσεις του πολέμου», καταγράφοντας άνοδο 7,5% από την αρχή του χρόνου. Αρκετά καλή απόδοση έχουν και η Jumbo (4,4%) με τον ΟΠΑΠ (4,2%).  

Οι στρατιωτικές εξελίξεις και οι κυρώσεις της Δύσης θα καθορίσουν την πορεία των αγορών

Οι στρατιωτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον των οικονομιών για το 2022 και για όσο διάστημα αυτές διαρκέσουν. Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εάν κρατήσει πάνω από 2-3 μήνες θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά πλήγματα σε χώρες που είναι σε ενεργειακή εξάρτηση. Εάν υποχωρήσουν σημαντικά οι ρυθμοί ανάπτυξης, τότε θα είναι αναμενόμενη μια περαιτέρω υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών και των μετοχών στην ΕΕ και κάπως λιγότερο στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, πλήττονται άμεσα όσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν έκθεση στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που βγήκαν από έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχουν 15 εισηγμένες που έχουν είτε μεγάλη είτε μικρή έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία. Όμως αυτό που πλήττεται περισσότερο είναι η μετάθεση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Προς το παρόν, οι ξένοι οίκοι δεν έχουν αξιολογήσει τις περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο. Εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι ίσως η κρίση και τα ενεργειακά προβλήματα δημιουργήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις (καθυστερήσεις εξυπηρέτησης δανείων, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.) στις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά στις εισηγμένες.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, τα χειρότερα είναι να χαθούν και οι 800 μονάδες Γενικού Δείκτη και να υποχωρήσουν ταυτόχρονα οι προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη. Προς το παρόν οδεύουμε σε «τοπίο στην ομίχλη» του επενδυτικού ορίζοντα. Eάν υπάρξει κάποια θετική (ειρηνευτική) εξέλιξη, τότε θα δούμε relief rally στις αγορές και βέβαια στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ