Νέα

XA: Εχασε το momentum παρότι έκλεισε στις 830 μονάδες - Ανοδικά και οι διεθνείς αγορές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε την δυναμική του προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, αλλά τα σήματα που έδωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως οι τιμές εμπορευμάτων είναι μάλλον αισιόδοξα.  

Η σημερινή ημέρα χρηματιστηριακά χαρακτηρίζεται από την συνέχιση διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων μέσα στο Κίεβο και στην υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, γεγονός που προδικάζει κάποια μείωση των ρυθμών ανόδου του πληθωρισμού σε Αμερική, Ευρώπη.

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Ο γερμανικός DAX επανήλθε πάνω από τις 14.000 μονάδες με άνοδο άνω του 2% ενώ ανοδικά κινούνται και οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ε.Ε καθώς και ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Με μικρότερη άνοδο ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 1,2% (περίπου 400 μονάδες) κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μεν ανοδικά αλλά στο χαμηλό ημέρας. Ξεκίνησε πάνω από τις 830 μονάδες εκτινάχθηκε προς τις 840 - 845 μονάδες αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης έχασε την δυναμική ανόδου και έκλεισε οριακά ανοδικά στις 830,02 μονάδες με άνοδο 0,25%.

Σήμερα είχαμε τον χαμηλότερο χρηματιστηριακό τζίρο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία με μόλις 63,2 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 30 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,15% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,77%.

Από τους επιμέρους κλαδικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Υγείας (2,85%), Τεχνολογίας (2,04%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,53%), Εμπορίου (1,44%).

Σημαντική υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,63%), Τηλεπικοινωνιών (-1,71%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,71%).

Οι μετοχές που είχαν την  μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Alpha Bank που εξήγγειλε αποτελέσματα στο τέλος της συνεδρίασης (μεγάλες ζημιές λόγω προβλέψεων), η Eurobank, η ΕΤΕ και ο ΟΤΕ.

Η εξέλιξη της συνεδρίασης δεν άφησε πολλούς χαρούμενους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όσοι τόλμησαν να τοποθετηθούν σε δεικτοβαρή blue chips όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και η Mυτιληναίος για γρήγορα (intraday) κέρδη μάλλον απογοητεύθηκαν αφού 'γύρισαν' οι μετοχές προς το τέλος της συνεδρίασης.

Επίσης το γεγονός των χαμηλών συναλλαγών δείχνει ότι υπάρχει στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων πανευρωπαικά στο μέτωπο του πολέμου, στον πληθωρισμό και στις αποφάσεις της ΕΚΤ.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ