Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Αυξάνεται η ανησυχία των ρυθμιστικών Αρχών μετά την κατάρρευση του Terra

Ολο και περισσότερο ανησυχούν οι ρυθμιστικές Αρχές για τα stablecoins -  δηλαδή τα κρυπτονομίσματα που υποτίθεται ότι έχουν μία σταθερή ισοτιμία με σημαντικά assets, όπως το δολάριο - μετά την κατάρρευση του Terra.

To ΤerraUSD, ένα αλγοριθμικό stablecoin που είχε μία ισοτιμία ένα προς ένα με το αμερικανικό δολάριο, έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του την εβδομάδα αυτή, με αποτέλεσμα να χαθούν ξαφνικά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή του αξία.

Το κρυπτονόμισμα αυτό, που είναι γνωστό και ως UST, λειτουργούσε χρησιμοποιώντας έναν πολύπλοκο μηχανισμό σε συνδυασμό με το luna, ένα crypto που είχε κυμαινόμενη ισοτιμία, προκειμένου να εξισορροπεί την προσφορά με τη ζήτηση και να σταθεροποιεί τις τιμές, καθώς και ένα απόθεμα bitcoin αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Πτώση και του tehter την Πέμπτη

Η αξία του Tehter, του μεγαλύτερου stablecoin στον κόσμο, υποχώρησε επίσης για αρκετές ώρες την Πέμπτη κάτω από το 1 δολάριο που ήταν η ισοτιμία του, προκαλώντας φόβους ενός ντόμινο από την αποσύνδεση της ισοτιμίας του UST.

Σε αντίθεση με το UST, ωστόσο, το tether θεωρείται ότι στηρίζεται από επαρκή assets με τη μορφή αποθεματικού.

H Γέλεν ζητά ρυθμιστικό πλαίσιο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναφέρθηκε στο θέμα τόσο του UST όσο και του tether αυτή την εβδομάδα κατά την κατάθεσή της στο Κογκρέσο.

Όπως είπε, τα assets αυτά δεν αποτελούν σήμερα συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά σημείωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

«Δεν θα τα χαρακτήριζα σε αυτή την κλίμακα ως μία πραγματική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Αποτελούν την ίδια μορφή κινδύνων που είναι γνωστοί από αιώνες σε σχέση με τα bank runs (μαζικές αναλήψεις καταθέσεων)», δήλωσε.

Η Γέλεν ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο των stablecoins σε ομοσπονδιακό επίπεδο έως το τέλος του έτους.

Σκέψεις για ρυθμιστικό πλαίσιο και από Βρετανία και ΕΕ

Αντίστοιχες σκέψεις κάνει και η βρετανική κυβέρνηση, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα για τα stablecoins μετά την κατάρρευση του Terra.

«Η Κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι ορισμένα stablecoins δεν είναι κατάλληλα για πληρωμές καθώς έχουν κοινά χαρακτηριστικά με κρυπτονομίσματα που δεν βασίζονται σε κάποια άλλα asset», σημείωσε ο ίδιος.

Η Βρετανία σχεδιάζει να θέσει τα stablecoins στο πλαίσιο της ρύθμισης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το tether και το circle θα υπόκεινται στην εποπτεία της εθνικής Αρχής για τις αγορές.

Άλλες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπουν επίσης την υπαγωγή των stablecoins κάτω από αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ