Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πηγή: Eurokinissi

To ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σήμερα τον δικό του αυτόνομο δρόμο και έκλεισε με μικρή άνοδο σε αντίθεση με τις πτώσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και στους αμερικανικούς δείκτες.

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο προήλθε από την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips.

Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν πτωτικά εξαιτίας των αρνητικών δεδομένων που είχαν εκδηλωθεί για την κινέζικη οικονομία και για πτωχεύσεις κινέζικων επιχειρήσεων ενώ οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν (έντονα) πτωτικά σήμερα εξαιτίας των φόβων για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση.

Διεθνής πτώση

Ενδεικτικά , ο γερμανικός DAX έχασε τις 14.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κάτω από τις 6.400 μονάδες, ο ιταλικός MIB απώλεσε τα επίπεδα των 24.000 μονάδων ενώ πτωτικά άνω του 1% κινούνταν και ο Eurostoxx 50 (των 50 μεγαλύτερων ευρωπαικών επιχειρήσεων).

Στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχωρούσε πριν από λίγο προς τις 31.800 μονάδες και ο S&P 500 στις 3.850 μονάδες.

Ελληνική οριακή άνοδος

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών έφερε τον Γενικό Δείκτη σε λίγο υψηλότερα των 860 μονάδων επίπεδα. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 863,41 μονάδες με άνοδο 0,42%. Αισθητά χαμηλότερα των άλλων συνεδριάσεων ήταν η αξία συναλλαγών στα 65,5 εκατ. Ευρώ. Στο μετοχικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων υπήρχε ισορροπία με 53 ανοδικές μετοχές και 51 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,61%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 0,07%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η αντίδραση των τραπεζικών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς) , της Viohalco και του Μυτιληναίου. Αντίθετα πιέσεις προς το τέλος της συνέδριασης δέχθηκαν ο ΟΤΕ, η Τερνα Ενεργειακή, η Cenergy.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, ΕΤΕ, Αlpha Bank, Μυτιληναίος , ΟΠΑΠ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν Πρώτες Ύλες (3,15%), Τράπεζες (2,49%), Βιομηχανικά Προιόντα (2,4%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-1,46%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,07%), Τηλεπικοινωνιών (-0,87%), Εμπορίου (-0,57%).

Βέβαια η σημερινή αυτόνομη κίνηση (κόντρα στις διεθνείς τάσεις) είναι συγκυριακή και σαφώς δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει η πτωτική τάση που υπάρχει. Απλώς είναι θετικό ότι συγκρατούνται, έστω και εν μορφή διελκυστίνδας, τα υπάρχοντα επίπεδα τιμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα