Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χαλκός: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγεί σε μείωση των τιμών

χαλκός
Pexels Photo

H τιμή του χαλκού μειώθηκε κάτω από τα 8.000 δολάρια ο τόνος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς  ενίσχυση των φόβων για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν σε κάμψη τις αγορές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Ο χαλκός, που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, μειώθηκε έως 3,5% στα 7.970,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, διευρύνοντας τις απώλειες που είχε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που ήταν το χειρότερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι επενδυτές φαίνονται όλο και πιο βέβαιοι ότι η ανάπτυξη θα ξεθωριάσει εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της ενεργειακής κρίσης με επίκεντρο την Ευρώπη.

Η αγορά του χαλκού θα βρεθεί με ένα πλεόνασμα περίπου 10% της συνολικής προσφοράς τα δύο επόμενα χρόνια με βάση το σενάριο μίας ανώμαλης προσγείωσης της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αδύναμη ανάκαμψη στην Κίνα να μη μπορεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με αναλυτή.

Οι απώλειες συνεχίστηκαν και όσον αφορά τις τιμές του αλουμινίου που μειώθηκαν 2,4% καθώς και του ψευδάργυρου. Πρόκειται για μία γρήγορη αναστροφή των συνθηκών που επικρατούσαν στις αρχές του έτους, όταν ο συνδυασμός της έκρηξης της ζήτησης και των διακοπών στην παραγωγή ωθούσαν ανοδικά τις τιμές των μετάλλων.

Παρά τα προβλήματα από την πλευρά της ζήτησης, πολλά μέταλλα αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλους περιορισμούς στην προσφορά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ