Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ESRB: Σήμα κινδύνου για περαιτέρω πτώση στις αγορές - Προτείνει ρυθμίσεις για τα crypto

Traders στη Wall Street
Traders στη Wall Street / Πηγή: ΑΡ

Σήμα κινδύνου για νέα πτώση των μετοχών και άλλων assets εκπέμπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), ο φορέας για την παρακολούθηση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το Γενικό Συμβούλιο του ESRB που συνεδρίασε στις 23 Ιουνίου διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξήθηκαν αισθητά μετά την τελευταία συνεδρίασή του.

«Το Γενικό Συμβούλιο σημείωσε ότι – παρά τις πρόσφατες διορθώσεις – ο κίνδυνος μίας απότομης και ευρείας πτώσης των τιμών των assets παραμένει οξύς για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνει ότι η έως τώρα μείωση στις τιμές των assets, λόγω της αύξηση των επιτοκίων και της επιδείνωσης των προοπτικών για την ανάπτυξη, ήταν συντεταγμένη.

«Ωστόσο», προσθέτει, «οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών αντανακλούν αισιόδοξες υποθέσεις ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης θα περιορισθεί συνολικά και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να μειώσουν σταδιακά τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, όπως αναμένουν σήμερα οι αγορές.

Η υλοποίηση των κινδύνων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο «για περαιτέρω ευρύτερες και πιθανόν απότομες διορθώσεις τιμών των assets», προσθέτει.

Οι τράπεζες άντεξαν καλά έως τώρα

Οσον αφορά τις τράπεζες, το ESRB τόνισε ότι η νέα πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές για την ποιότητα χαρτοφυλακίου και την κερδοφορία των τραπεζών της ΕΕ, αλλά σημειώνει ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει περιοριστεί έως τώρα καλά, λόγω της χαμηλής άμεσης έκθεσης των τραπεζών στη Ρωσία, των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων τους και της ανάκαμψης της κερδοφορίας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το ESRB θεωρεί αναγκαίο να διασφαλισθεί ότι οι πρακτικές σχηματισμού προβλέψεων από τις τράπεζες θα αντανακλούν την αύξηση του πιστωτικού κινδύνου λόγω του άμεσου και έμμεσου αντίκτυπου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημείωσαν επίσης την αβέβαιη προοπτική για την κερδοφορία των τραπεζών , αναφέροντας ότι ο θετικός αντίκτυπος από την αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων τους μπορεί να αντισταθμιστεί από τη χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και τα νέα κόκκινα δάνεια.

Ο αντίκτυπος στην αγορά ακινήτων

Αναφορικά με τους κινδύνους για τις αγορές ακινήτων, σημειώνεται ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ συνέπεσαν ισχυρές αυξήσεις των τιμών με ταχεία αύξηση των στεγαστικών δανείων και ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και των τιμών των κατοικιών, αλλά από την άλλη πλευρά, η ζήτηση μπορεί να ενισχυθεί από αγοραστές που βλέπουν τα ακίνητα ως μέσο προστασίας των αποταμιεύσεων τους από τον πληθωρισμό.

Νέες ρυθμίσεις για τα crypto

Καμπανάκι κτύπησε το ESRB και για την αγορά των crypto. «Το Γενικό Συμβούλιο συμπέρανε ότι αν η ταχεία αύξηση (των crypto) συνεχισθεί, τα προϊόντα που βασίζονται σε crypto θα αποτελέσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Για τον λόγο αυτό επιβεβαιώνει τη στήριξή του στην προσπάθεια για μία γρήγορη υιοθέτηση και εφαρμογή της Ρύθμισης για τις Αγορές των Crypto – Assets και παράλληλα τόνισε ότι το ESRB πρέπει να εστιάσει επειγόντως:

  • Στην εξέταση της ανάγκης πρόσθετων ρυθμιστικών μέτρων και μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση του δυνητικού κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,
  • Στον εντοπισμό συστημικών συνεπειών της αγορά crypto στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ και
  • Στην τακτική παρακολούθηση των ανοιγμάτων των χρηματοπιστωτικών αγορών σε προϊόντα που βασίζονται σε crypto και στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ