Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Σημάδια ανάκαμψης από τραπεζικές μετοχές - Κίνηση προς τις 810 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Πηγή: Eurokinissi

Aνοδικά και πάλι ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά τα προβλήματα είναι πολλά και το επενδυτικό κλίμα εξαιρετικά προσεκτικό. Ειδικά στη Γερμανία, τα οικονομικά θέματα (εμπορικό έλλειμμα, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση) έχουν πάρει και πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις με μεγάλες απεργίες. Η Γαλλία και αυτή βρίσκεται μέσα σε μία πολιτική αβεβαιότητα και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι μικρές ανοδικές εκλάμψεις στην Ευρώπη βοηθούν στο να συντηρεί η επενδυτική προσδοκία.

Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, έχουν εξορθολογιστεί μετά από μία μεσοσταθμική διόρθωση της τάξης του 20% περίπου στους μεγάλους δείκτες. Το ζητούμενο είναι να αναπτερωθεί το επενδυτικό ηθικό και να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Με όποια σειρά και να τα βάλετε αυτά τα δύο.

Να επιστρέψει προς τις 810 μοναδες ο βραχυπρόθεσμος στόχος για τον Γ. Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε χθες και κρατήθηκε πάνω από τις 800 μονάδες και το ίδιο θα προσπαθήσει και σήμερα. Εδώ, εν αντιθέσει με τις ευρωπαικές αγορές που πραγματοποιούν μικρές ανοδικές εκλάμψεις, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία επενδυτικής απογοήτευσης παρά το γεγονός ότι έχουμε προσδοκίες από τον τουρισμό και ίσως από μία (πιθανή) αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την FITCH την Παρασκευή. Χθες παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων γεγονός που αποδίδεται είτε στις προσδοκίες στήριξης των ομολόγων από την ΕΚΤ είτε σε μία -πιθανή και όχι σίγουρη επαναλαμβάνουμε- αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την FITCH.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η διολίσθηση του έχει όνομα και αυτό είναι οι τραπεζικές μετοχές. Εξαιρετικά ευάλωτες, παρά τα επιτεύγματα των τραπεζών. έχουν έκθεση σε ξένα χαρτοφυλάκια και είναι οι πρώτες που σορτάρουν οι ξένοι όταν θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Ωστόσο σήμερα καταγράφεται προσπάθεια ανάκαμψης μετά την διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών.

Οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ χθες δημιούργησαν μία καλή στήριξη απέναντι στην πτώση των τραπεζικών μετοχών ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στις πετρελαικές μετοχές (ΕΛΠΕ, Μotor Oil), σε Ιντρακατ (λόγω αναμενόμενων επιχειρηματικών εξελίξεων) και Ιντραλοτ (λόγω αμκ) , στον κλάδο τεχνολογίας (λόγω του Greece 2.0) και στα ταξίδια-αναψυχή (λόγω της προσδοκόμενης αύξησης του τουρισμού). Σταθερά ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Jumbo, καλή τεχνική εικόνα η μετοχή της Μυτιληναίος που ανακάμπτει μετά τις διορθώσεις, εναλλαγές σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και ανοδική κίνηση σε Coca Cola HBC είναι η διαφαινόμενη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα