Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρώ: Αλλάζει η ισοτιμία υπέρ του δολαρίου μετά από δύο δεκαετίες

Κάτω από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ το μεσημέρι της Τετάρτης, έστω και για λίγη ώρα, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

H αξία του ευρώ έπεσε στα 0,998 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2002. Το ευρωνόμισμα έχει χάσει το 12% της αξίας τους φέτος, έναντι του ενισχυμένου δολαρίου.

Ωστόσο λίγο μετά τις 5:00 μ.μ, η ισοτιμία του διαμορφώθηκε και πάλι στο 1,003 δολάρια.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να δεχθεί νέα πίεση σύντομα, ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές κινήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βυθιστεί σε ύφεση λόγω μιας πιθανής πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού αερίου, «πιέζουν» την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, οι πτωτικές ενδείξεις δείχνουν ότι η κίνηση κάτω από την ισοτιμία παραμένει η βασική περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη φορά που το ευρώ είχε βρεθεί κάτω από το 1 δολάριο ήταν πριν ακόμη κυκλοφορήσει στην πραγματική οικονομία. 

Τον Οκτώβριο του 2000 έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 0,82 δολαρίων. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ εισήχθησαν στις αγορές την 1η Ιανουαρίου 2002, πριν από εκείνη την ημέρα το ευρώ λειτουργούσε μόνο ως λογιστική μονάδα για τον διακανονισμό διασυνοριακών συναλλαγών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ