Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η δυνατή ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και το ερώτημα στην Intrakat

Πηγή: Eurokinissi

Δυνατό rebound έκαναν οι αμερικανικοί δείκτες (οδηγώντας και τους ευρωπαϊκούς) εξαιτίας δύο βασικών εξελίξεων. Η πρώτη είναι η ανακοίνωση αυξημένης καταναλωτικής δαπάνης και η δεύτερη οι εκτιμήσεις για μεγάλες αντιπληθωριστικές αυξήσεις επιτοκίων από την FED μέσα στο 2022.

Τα αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών στο α' εξάμηνο δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά, αλλά είναι ανατρέψιμα στο β' εξάμηνο, εάν αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Γενικότερα, οι απώλειες του Dow Jones από την αρχή του χρόνου κινούνται στο πέριξ του 16% και πλέον είναι ανεκτές από τους επενδυτές. Υψηλότερες απώλειες (περίπου στο 24%) έχει ο Nasdaq αλλά και για την τεχνολογία αυτό θεωρείται ανατρέψιμο.

Ευρωπαϊκές αγορές: Aντίδραση ελατηρίου από το DAX

Πολύ δυνατή η άνοδος του DAX κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Εξέπληξε όλους όσοι τον παρακολουθούν στενά εδώ και μήνες.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι υπερπουλημένες γερμανικές μετοχές εκτινάχθηκαν σαν ελατήριο. Κάποιοι θεωρούν ότι η Γερμανία βρήκε κάποια αντίδοτα στην ενεργειακή της κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του DAX εντυπωσίασε χθες.

Σε ανοδικό κανάλι και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, CAC στη Γαλλία, MIB στην Ιταλία, ΑΕΧ στην Ολλανδία και IBEX στην Ισπανία είχαν σημαντική άνοδο.

Εξαίρεση μόνο ένα μικρό χρηματιστήριο στον ευρωπαϊκό Νότο. Ποιο είναι; Ε... το ξέρετε.

Το «ιταλικό πρόβλημα» μπορεί να έχει λύση (δεν έχει ακόμη) την επόμενη εβδομάδα. Η άρνηση του ΠτΔ της Ιταλίας να αποδεχθεί την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, ουσιαστικά τον οδηγεί να αναζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ιταλική Βουλή. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αν κυριαρχήσει ο Πέπε Γκρίλο και οι «αντισυστημικοί» και λαϊκιστές ομοϊδεάτες του, τότε η Ιταλία θα πάρει και το σχετικό κόστος.

Γενικός Δείκτης: Το πρόβλημα κρύβεται στις συναλλαγές

Εάν κάτι μας προβλημάτισε χθες, δεν ήταν η οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη (-0,22%) στις 794,62 μονάδες, αλλά οι συναλλαγές των περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Τόσο χαμηλές συναλλαγές βλέπουμε συνήθως προς τον Αύγουστο των αδειών και των διακοπών. Για να τις δούμε στα μέσα Ιουλίου, σημαίνει ότι υπάρχει επενδυτική απογοήτευση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Εθνική Τράπεζα

Ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. (περίπου 200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), στην επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (Bain Capital).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην πλειοψηφία του, περιλαμβάνει δάνεια ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 χρόνια. H συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζα.

Χρηματιστηριακά η μετοχή παραμένει buy για την Goldman Sachs, αλλά με μικρότερη τιμή στόχο. Επίσης, βρίσκεται πάνω από τον Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών, γεγονός που είναι θετικό.

ΕΛΧΑ

Πολύ δυνατή άνοδος στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, συνοδευόμενη από μεγάλο όγκο συναλλαγών. Να υποθέσουμε ότι προεξοφλεί τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου ή μήπως ετοιμάζεται κάποια επιχειρηματική κίνηση;

Θα μάθουμε κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Οι εποχικές πωλήσεις α' εξαμήνου θα είναι καλές

Aνοδική κίνηση σε μία εποχική μετοχή (παγωτά και γιαούρτια γαρ).

Η σερραϊκή εταιρεία ΚΡΙ-ΚΡΙ μαθαίνουμε ότι έκλεισε το α' εξάμηνο με πολύ καλές επιδόσεις στις πωλήσεις παγωτού και γιαουρτιού και το γ' τρίμηνο αναμένεται εξίσου καλό, παρά την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω ενέργειας.

ΕΚΤΕΡ: Η «βασίλισσα» των μικρομεσαίων έργων

Η ΕΚΤΕΡ ακολουθεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική ανάληψης έργων. Πηγαίνει πολύ καλά στις μικρομεσαίες διεκδικήσεις (Νοσοκομεία, Δημόσια κτήρια, υποδομές κ.λπ.), με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί πολύ το ανεκτέλεστό της, χωρίς να διεκδικεί τεράστιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 15ης Ιουλίου 2022, το μέρισμα για τη χρήση 2021 ανέρχεται σε 0,04 ευρώ (μικτό μέρισμα) ανά μετοχή, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% επί των μερισμάτων. Το ποσό θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 148.992 ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία.

Συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν συνολικό (μικτό μέρισμα) ποσού 0,0405368594, ήτοι το συνολικό καθαρό ποσό μερίσματος ανέρχεται σε 0,0385100164 ευρώ ανά μετοχή. Ημέρα αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η Δευτέρα 1η Αυγούστου 2022.

Alpha Trust Aνδρομέδα ΑΕΕΧ

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Alpha Trust Ανδρομέδα, κατά ποσό έως 8.273.430 ευρώ, με την έκδοση έως 2.406.816 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 3,4375 ευρώ εκάστης και τιμή 6,34 ευρώ για κάθε μία Νέα Μετοχή, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρίας.

Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 3 Νέες Μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές της Εταιρίας. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί μέχρι το ποσό της κάλυψης

Intrakat: Ερώτημα της EΚ για συντονισμένη δράση βασικών μετόχων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακούγοντας τις καταγγελίες επενδυτών ότι βασικοί μέτοχοι προχώρησαν σε συντονισμένες δράσεις και κινήθηκαν εκτός πλαισίου, κατέθεσε ερώτημα προς την διοίκηση της Intrakat και τους βασικούς της μετόχους.

Η επιστολή στάλθηκε τόσο προς τη Winex (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου) που απέκτησε το 31,7% της εισηγμένης, όσο και προς τους εφοπλιστές Η. Γκότση και Κ. Αγγέλου, οι οποίοι επίσης απέκτησαν αθροιστικό ποσοστό της τάξης του 29,3%.

Μαθαίνουμε ότι στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Εξάρχου ουσιαστικά διέψευσε ότι υπάρχει κάποιο θέμα, αλλά χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Lamda Development

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι συμβατικές προϋποθέσεις για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της LAMDA MALLS Α.Ε., το οποίο κατέχει η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ