Νέα
  • ΓΔ: 903.17 -0.09%
  • Τζίρος: 39,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επιστροφή Μυτιληναίου, το μέρισμα του ΟΠΑΠ και ο Μ. Σάλλας

Πηγή: Eurokinissi

Διεύρυναν τις απώλειες τους προς το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq), καθώς υποχώρησαν ιδιαίτερα οι κλάδοι τεχνολογίας, αλλά και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί κλάδοι», όπως ο τουρισμός, η αναψυχή και οι μεταφορές.

Ο Dow Jones έχει για την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου την πρόκληση των 32.000 μονάδων και ο S&P 500 τις 4.000 μονάδες. Είναι εφικτό μεν, δύσκολο δε.

Η BlackRock εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει με τις προβλεπόμενες αυξήσεις των επιτοκίων για φέτος, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσει, καθώς η επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στην ανάπτυξη θα γίνει σαφής και έντονη.

Αναμένει ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν τελικά να ζήσουν με τον πληθωρισμό που βασίζεται στην προσφορά, αντί να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής πάνω από το ουδέτερο επίπεδό τους.

Ευρώ / δολάριο

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ισορροπεί τις τελευταίες ημέρες στο 1,02 και αναμένει από εβδομάδα νέες ειδήσεις από την ΕΕ, προκειμένου να συνεχίσει (το ευρώ) την άνοδό του.

Η Bank of America δεν αναμένει περαιτέρω πτώση για το ευρώ στο βασικό της σενάριο, ενώ ο στόχος της για την ισοτιμία στο τέλος του έτους διαμορφώνεται στο 1,05.

Eυρωπαϊκές αγορές: Εχασαν την αρχική δυναμική τους

Θετικά έκλεισαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αλλά έχασαν όλη τη δυναμική που είχαν στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι μεταβολές στο τέλος ήταν οριακές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετά και τις προχθεσινές αυξήσεις επιτοκίων από την EKT, κρίνεται θετικό.

Οπως έγραφε και χθες ο Καγκελάριος, κανέναν δεν σόκαραν οι 50 μ.β. Ο ιταλικός MIB (γιατί όλοι αυτόν κυττούν στην Ευρωζώνη λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της Ιταλίας) είχε οριακή άνοδο 0,07%, δηλαδή, στα ίδια επίπεδα με το χθεσινό κλείσιμο.

EKT: Το «whatever it takes» της κας Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων της έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2%, δήλωσε, η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γερμανική Funke Mediengruppe που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Οπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για την πιο ισχυρή δέσμευση που έχει εκφράσει η κ. Λαγκάρντ μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που έφτασε το 8,6% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, παρά τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Μία θετική εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο περίπου 4% κατά την εβδομάδα που μας πέρασε. Εφτασε χθες στις 836 μονάδες ενδοσυνεδριακά και στο τέλος διαμορφώθηκε στις 829.

Η άνοδος βασίστηκε ουσιαστικά στις τραπεζικές μετοχές που ανέκαμψαν, στη ΔΕΗ, στον Μυτιληναίο και λιγότερο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μεικτές τάσεις είχαν τα διυλιστήρια, ενώ η αρχική εβδομαδιαία άνοδος στα Jumbo, φρέναρε στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επειδή ο Καγκελάριος είναι... συντηρητικός χρηματιστηριακά, ας παραμείνουμε μία ακόμη εβδομάδα στα παρόντα επίπεδα πριν γίνει η περαιτέρω κίνηση προς τις 850 μονάδες.

Πάντως, οι αναλυτές θα ήθελαν να προλάβουμε τις 850 μονάδες πριν μπει ο Σεπτέμβριος και αρχίσουν άλλα προβλήματα.

Τράπεζες: Ωφελούνται από τις αυξήσεις επιτοκίων

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι τραπεζίτες όταν αυξάνονται τα επιτόκια, γιατί αυτομάτως αυξάνονται (λίγο έως πολύ) τα επιτοκιακά περιθώρια και υπάρχουν σημαντικά περισσότερα οργανικά κέρδη.

Ωστόσο, το θέμα είναι εάν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα υπάρχοντα δάνεια και εάν θα έρθουν νέοι φερέγγυοι δανειολήπτες με τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι δύο Γενικές Συνελεύσεις Μετόχων σήμερα, της Alpha Bank και της Πειραιώς έδειξαν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Τονίζω το «συγκρατημένη», γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και οι CEO το γνωρίζουν.

Μυτιληναίος

Μία πολύ καλή εβδομάδα ολοκλήρωσε η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου. Επέστρεψε πάνω από τα 14 ευρώ κλείνοντας στα 14,5 ευρώ χθες.

Η άνοδος συνοδεύτηκε και από σημαντική αύξηση των συναλλαγών, αφού καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας η μετοχή βρισκόταν μέσα στο top 5 των μετοχών με τις περισσότερες συναλλαγές.

ΟΠΑΠ

Αυξημένη φαίνεται η τάση για επανεπένδυση του μερισματος του ΟΠΑΠ από θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι ιδιώτες προτιμούν να το πάρουν.

Πάντως, η άνοδος της μετοχής μετά την αποκοπή του δικαιώματος δείχνει ότι η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό momentum και ότι όσοι επιλέξουν την επανεπένδυση θα γράψουν μεσοπρόθεσμα κέρδη.

ΟΤΕ: Aνοδικά, αλλά με ελεγχόμενες διορθώσεις

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πορεία της μέσα στην εβδομάδα.

Ανέβαινε και διόρθωνε παράλληλα, με αποτέλεσμα να εκτονώνονται οι πωλήσεις των βραχυπρόθεσμων.

Αριστοτεχνική κίνηση.

Alpha Trust Ανδρομέδα

Μειώθηκε το discount στο 6,44% της μετοχής έναντι της εσωτερικής της αξίας στο τέλος του α’ εξαμήνου 2022, λόγω της υψηλής μερισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Η απόδοση ενεργητικού (χαρτοφυλακίου) κινείται καλύτερα από τους δεικτες αναφοράς (benchmarks) που ακολουθεί.

ANEK Lines: Επανέρχεται το Πρέβελη στις Κυκλαδες

Το δημοφιλές ΕΓ/ΟΓ “ΠΡΕΒΕΛΗΣ” της ΑΝΕΚ LINES, ξεκίνησε χθες Παρασκευή 22 Ιουλίου τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Το πλοίο θα συνδέει και πάλι τον Πειραιά με την Μήλο, την Σαντορίνη, την Ανάφη, την Κάσο, την Κάρπαθο, το Ηράκλειο, τη Σητεία, τη Ρόδο, τη Χάλκη.

Παγκρήτια Τράπεζα

Με αφορμή δημοσιεύματα η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και ο Μιχάλης Σάλλας, από την πλευρά του στρατηγικού επενδυτή, δηλώνουν πως ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν ούτε σκοπεύουν να εκδηλώσουν οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Τράπεζα Αττικής.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι τόσο η διοίκηση της Παγκρήτιας, όσο και στρατηγικός επενδυτής παραμένουν προσηλωμένοι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας κατά 100 εκατ. ευρώ, τη φιλική συνένωση της Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ