Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EKT: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για τα ομόλογα του Νότου - Θωρακίζεται και η Ελλάδα

Δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται να έχει ρίξει η ΕΚΤ σε αγορές ομολόγων, προκειμένου να θωρακίσει την Ιταλία και άλλα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου (και την Ελλάδα), από τότε που ενεργοποιήθηκε η πρώτη γραμμή άμυνας πριν από έναν μήνα για να κρατηθούν μακριά οι κερδοσκόποι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν σημαντική χρήση κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν από τη λήξη του χρέους στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος της πανδημίας, ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά. 

Τα διαθέσιμα στοιχεία σε διμηνιαία βάση έδειξαν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί αποτελούν τα πρώτα σκληρά στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο που ανάγκασε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, όπου οι αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη παρέμβασης.

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής των επιτοκίων της Commerzbank AG. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών συμμετοχών από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και είναι υψηλότερη από ό,τι περιμέναμε».

Ως αρχικό βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να είναι ευέλικτοι στην επανεπένδυση των εξαγορών που προκλήθηκαν από το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά την πανδημία, ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ευρωζώνη τριών κατηγοριών

Για να οργανώσουν τις αγορές ομολόγων, χώρισαν τη ζώνη του ευρώ σε τρεις κατηγορίες: δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αποδέκτες, που είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και οι λεγόμενοι ουδέτεροι.

Η Λαγκάρντ έχει περιγράψει αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Η Ιταλία βρίσκεται ήδη στο μάτι των επενδυτών, μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα και την πρόκληση πρόωρων εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ