Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η στιβαρή ΕΥΔΑΠ και η δυναμική του ΟΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Τελικά η οικονομία και το χρηματιστήριο έχουν σπάνιες και περίεργες αντιδράσεις. Οι αγορές απογοητεύθηκαν, λέει, γιατί η απασχόληση στις ΗΠΑ είναι αυξανόμενη, άρα οι μισθοί δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και έτσι η FED θα συνεχίσει την «επιθετική» (hawkish) αύξηση επιτοκίων. Μερικές φορές οι αντιδράσεις αυτές ξαφνιάζουν και εμένα. Η ουσία είναι ότι όταν θέλουν να βρουν αφορμές ρευστοποιήσεων, βρίσκουν τα πάντα.

Πάντως μετά τα μισά των αμερικανικών συνεδριάσεων (γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones είχε γυρίσει οριακά θετικός, προς τις 32.750 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,25% και οι τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq είχαν τις μεγαλύτερες πιέσεις (-0,5%).

Ευρωπαϊκές αγορές

Και οι ευρωπαϊκές αγορές αναζητούσαν ευκαιρίες διόρθωσης και τις βρήκαν στο πρόσωπο των αμερικανικών αγορών. Γενικότερα αυτό το σενάριο θα το δούμε αρκετές φορές το επόμενο διάστημα όσο ο κίνδυνος της ύφεσης είναι υπαρκτός και αυξανόμενος. Από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε εάν και κατά πόσο θα συνεχιστεί η διόρθωση ή θα έχουμε πάλι εναλλαγές τάσεων δεικτών και μετοχών. Τα προβλήματα τα ίδια και ίσως επιδεινούμενα αν και κάποιοι Γερμανοί αναλυτές βλέπουν ότι στο θέμα του φυσικού αερίου ίσως έχουμε εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,65% περίπου. Όμως το πιο ενδιαφέρον στις χθεσινές συνεδριάσεις ήταν η υποχώρηση του ολλανδικού δείκτη AEX (το ολλανδικό χρηματιστήριο είναι μέσα στα 5 μεγαλύτερα της Ευρώπης) πάνω από 1%. Μία πτώση που αποδίδεται κυρίως στις ολλανδικές τεχνολογικές μετοχές.

Πετρέλαιο

Και πάλι στο θέμα της πτώσης των τιμών πετρελαίου, η «Πυθία των αγορών» είναι «ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις». Όπερ σημαίνει ότι κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου πέφτει εξαιτίας μίας διαφαινόμενης μείωσης βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως και κάποιοι θεωρούν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ως μία ευκαιρία συγκράτησης λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών. Διαλέγετε και παίρνετε.

Eλληνικό χρηματιστήριο: Οι παραιτήσεις επιδείνωσαν το ήδη πτωτικό κλίμα

Και ερχόμαστε τώρα στα δικά μας. Η τάση από το πρωί ήταν πλαγιοκαθοδική. Όμως όταν ξεκίνησαν οι παραιτήσεις, η απορρόφηση της προσφοράς ατόνησε και βγήκαν μεγάλοι πωλητές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν ήδη δώσει κέρδη. Μιλώντας με Ελληνες χρηματιστές και στελέχη της αγοράς, όλοι τονίζουν όχι τόσο την ελληνική πολιτική μεταβλητότητα, όσο τα φαινόμενα πολιτικής αστάθειας σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινώντας από τον Μπάιντεν στις ΗΠΑ, την πτώση του Τζόνσον και την έλλειψη ουσιαστικής διάδοχης κατάστασης, την παραίτηση του Ντράγκι στην Ιταλία και την επίδοξη ακροδεξιά διάδοχό του αλλά και την κοινοβουλευτική αδυναμία του Μακρόν. «Υπάρχουν προβλήματα στον παράδεισο». Θα δούμε τη Δευτέρα εάν υπάρξει στήριξη πέριξ των 850 μονάδων Γενικού Δείκτη, που αποτελούν ένα κομβικό σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσφατη άνοδος προς τις 870 μονάδες ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί εξάντλησης της 4ετίας. Τώρα η αγορά τι να περιμένει;

Τράπεζες

Όπως συνηθίσαμε (κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις) τα +5% των μεταβολών μετοχών και κλαδικού δείκτη, έτσι συνηθίζονται και τα -5% μετοχών και κλαδικού τραπεζικού δείκτη. Πάντως η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες ήταν μία καλή εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει μεταβολή 3,02%. Από την αρχή του χρόνου εμφανίζει απώλειες 6,62%. Για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κάποια συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα και γενικότερα κατάσταση ισορροπίας.

Coca Cola HBC

Η μετοχή της Coca Cola HBC μάζεψε αρκετά τις απώλειες από την πρόσφατη μεγάλη (-30%) διόρθωση. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να επιστρέψει προς τα 23,6 ευρώ και πλέον έχει υποχωρήσει -22% από τις αρχές του έτους. Χθες λογικές οι πιέσεις καθώς ακολούθησε την αγορά. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου και εκεί θα φανεί η πραγματική επίπτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΤΕ

Στήριξε μόνος του την χρηματιστηριακή αγορά χθες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ως μετοχή μακροπρόθεσμης επιλογής. Τεχνικά η εικόνα του είναι άψογη παρά τις όποιες διορθώσεις που καταγράφει και δικαίως αποτελεί βασική επιλογή εγχώριων και ξένων θεσμικών. Όταν ωριμάσουν οι επενδύσεις του, θα ανέβει και η απόδοση ενεργητικού του σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ιντρακάτ

Μία πολύ μεγάλη σύμβαση ύψους 154,76 εκατ. ευρώ υπέγραψε χθες η Ιντρακάτ με τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για την σύμβαση του έργου «ΔΔ - 214 Κατασκευή και συντήρηση έργων δικτύων Διανομής» και αφορά στο σύνολο των εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής και συντήρησης έργων δικτύων διανομής εντός των γεωγραφικών ορίων έξι Διοικητικών Περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

ΕΥΔΑΠ

Χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα κατά το επόμενο διάστημα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αποτέλεσε ένα σωσίβιο στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε χρηματιστηριακά από τον Μάρτιο και μετά. Αρκετά στιβαρή παρουσία, μακροπρόθεσμη επένδυση και με αρκετά υψηλούς δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Χρηματιστηριακά η μετοχή έχει φτάσει σε αρκετά καλά επίπεδα και οι χρηματιστές εκτιμούν ότι εάν διορθώσει ίσως βγάλει νέο κύμα αγοραστών. Mετοχή για υπομονετικούς, συντηρητικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

ΟΠΑΠ

Από την 8 Αυγούστου 2022 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 7.423.668 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές αυτές θα έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και στις μερίδες και λογαριασμούς αξιογράφων στο Σ.Α.Τ. που δήλωσαν οι ανωτέρω δικαιούχοι, όπως προβλέπει ο νόμος και η τιμή των μετοχών της Εταιρείας θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α. και την υπ’ αριθμ. 26 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. Το πως θα επηρεάσουν την πορεία της μετοχής, θα εξαρτηθεί και από το κλίμα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ