Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Σε bear market για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια - Απώλειες πάνω από 20%

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Απώλειες πάνω από 20% από το τελευταίο υψηλό επίπεδο  του 2021 καταγράφει η παγκόσμια αγορά ομολόγων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, βυθιζόμενη για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια σε bear market.

Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν από τον παγκόσμιο δείκτη του Bloomberg για τη συνολική απόδοση των κρατικών και εταιρικών ομολόγων με επενδυτική διαβάθμιση, χωρίς κάλυψη κινδύνου (hedging). Η συνολική απόδοση, που προκύπτει από τη μεταβολή των τιμών και το επιτόκιο, καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990  όταν άρχισε να καταρτίζεται ο σχετικός δείκτης.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τόνισαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα ακολουθήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων οδήγησε στο τέλος της bull market των ομολόγων.

Με βάση το hedging, o δείκτης μειώθηκε 12% από το υψηλό επίπεδό του, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έκανε βουτιά 19%.

Μεγαλύτερο το πλήγμα για τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω του πολέμου

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι ασιατικές αγορές είχαν μικρότερες απώλειες, χάρη στην Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε την πολιτική της για να αναθερμάνει την οικονομία.

Ξέμεινε από ρευστότητα η αγορά

Η στροφή σε μεγάλο μέρος του κόσμου από την πρωτοφανή χαλάρωση στις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 έχει στραγγίσει τη ρευστότητα, σύμφωνα με την JPMorgan.

Κατά πολλούς τρόπους, η οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές μας γυρίζει στη bear market της δεκαετίας του 1960, όταν μετά τα μέσα της διακόπηκε απότομα μία περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.

Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τη δεκαετία του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκαν και σκαρφάλωσαν σχεδόν στο 16% το 1981, όταν ο πρόεδρος της Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ 75 μ.β. περιμένουν οι επενδυτές 

Οι επενδυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, θα αυξήσει τα επιτόκια  κατά 75 μονάδες βάσης, το οποίο ήταν έως τώρα αδιανόητο, σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας αυξήσεων – ρεκόρ των επιτοκίων, με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες έτοιμες να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις», ανέφεραν αναλυτές της Socite Generale σε σημείωμά τους.

Παρά ταύτα, η ζήτηση είναι μεγάλη από επενδυτές σε assets σταθερού εισοδήματος καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, με τη βοήθεια των προσδοκιών ότι οι αρμόδιοι για την πολιτική θα χρειαστεί να αλλάξουν ρότα, εφόσον η επιβράδυνση της οικονομίας μειώσει τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ