Νέα
  • ΓΔ: 791.42 -0.88%
  • Τζίρος: 65,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρώ: Πτώση 0,9% λόγω πολέμου και αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της Fed

Το ευρώ έκανε βουτιά μετά την απειλή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία προστέθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ενιαίο νόμισμα από την αναμενόμενη νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed σήμερα το βράδυ.

Η ισοτιμία του υποχώρησε έως 0,9% στα 0,9885 δολάρια, που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων, καθώς ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα για να υπερασπισθεί τη ρωσική επικράτεια σε συνέχεια της κίνησης για την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Οι ειδήσεις αυτές «δείχνουν ότι μπορεί να είμαστε στο χείλος μίας κλιμάκωσης του πολέμου, κάτι που εγείρει μία ολόκληρη σειρά νέων αβεβαιοτήτων», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, προσθέτοντας ότι «αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το ευρώ και τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης».  

Η εξέλιξη αυτή στηρίζει αντίθετα το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σημείωσε ο αναλυτής.

Μείωση των αποδόσεων για τα ομόλογα της Ευρωζώνης

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια, αν και οι προσδοκίες για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, για τρίτη συνεχόμενη φορά, περιόριζαν τα κέρδη των ομολόγων. Με τη νέα αύξηση, τα επιτόκια της Fed θα διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 6 μ.β. στο 1,87% και των αντίστοιχων αμερικανικών κατά 4 μ.β. στο 3,52%. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ