Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 -0.07%
  • Τζίρος: 101,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα - Ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Κατακρημνίζεται η βρετανική λίρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για συνέχιση των φοροαπαλλαγών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα εκτιναχθούν πληθωρισμός  και δημόσιο χρέος.

Η λίρα έκανε βουτιά σχεδόν 5% σε χαμηλό όλων των εποχών το πρωί της Δευτέρας στην Ασία. Στελέχη της αγοράς περιέγραψαν την αιφνιδιαστική πτώση της λίρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Ασίας ως κραχ, ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω πτώση.

Η βουτιά της λίρας βοήθησε το αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο», να ανέλθει σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Στην Ιαπωνία, οι αρχές επανέλαβαν ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά την παρέμβασή τους την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 1998, με στόχο την ενίσχυση του γεν.

Ωστόσο στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε η απότομη πτώση της λίρας. Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,9% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,0699 δολάριο.

Η πτώση αυτή ήρθε σε συνέχεια της βουτιάς κατά 3,6% της Παρασκευής, όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε πρωτοφανείς μειώσεις φόρων που θα χρηματοδοτηθούν από την μεγαλύτερη αύξηση στον δανεισμό από το 1972. Χθες, ο ίδιος απέρριψε την ελεύθερη πτώση της λίρας, λέγοντας ότι η στρατηγική του πρόκειται να επικεντρωθεί περισσότερο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς.

Η στερλίνα σημείωσε επίσης βουτιά 1,3% έναντι του ευρώ, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020 στα 92,60 πένες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ