Νέα
  • ΓΔ: 1043.54 +1.24%
  • Τζίρος: 35,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρόφιμα: Ράλι και στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής

Βασικά είδη διατροφής
Πηγή: Pexels

Ο οργανισμός σημειώνει ότι η άνοδος των τιμών για τα βασικά είδη διατροφής επιμένει για όγδοο συνεχή μήνα καθώς ο μέσος δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, που αντικατοπτρίζει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές για τους κύριους τύπους τροφίμων, έφτασε τις 113,3 μονάδες τον Ιανουάριο, 4,3% πάνω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: Φούρνοι Βενέτης: 4 νέοι κωδικοί στα σούπερ μάρκετ και 2 concept stores στο πλάνο του 2021

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, αυτός είναι ο υψηλότερος δείκτης από τον Ιούλιο του 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη.
 
Ο δείκτης τιμών των δημητριακών ενός μηνός αυξήθηκε 7,1%, κάτι που ο FAO αποδίδει στην απότομη αύξηση του καλαμποκιού (κατά 11,2%). Αντίστοιχα, οι τιμές για το σιτάρι αυξήθηκαν κατά 6,8% λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης και της αναμενόμενης μείωσης του όγκου των πωλήσεων από τη Ρωσία, όπου οι εξαγωγικοί δασμοί σίτου διπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο του 2021.


Διαβάστε ακόμα: Σούπερ μάρκετ: Αύξηση πωλήσεων άνω του 1 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας


Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 5,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012. Ο λόγος είναι ο μικρότερος από τον αναμενόμενο όγκος παραγωγής φοινικέλαιου στην Ινδονησία και τη Μαλαισία καθώς και των απεργιών στην Αργεντινή, σύμφωνα με τον FAO.

Τέλος, ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 8,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,6% και το κρέας κατά 1%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ