Νέα
  • ΓΔ: 1042.37 +0.90%
  • Τζίρος: 63,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Alpha Bank και τα «λευκά κολλάρα»

Πηγή: AP

«Η ύφεση των λευκών κολλάρων» (White collar recession) είναι η ονομασία της ανεργίας που κτυπά κυρίως τους μεσαίου επιπέδου managers στις ΗΠΑ. Αυτούς που ονομάζονται white collars (λευκά κολλάρα). Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε το 2021 μαζί με την «μεγάλη παραίτηση» και εκτιμάται ότι θα διογκωθεί το 2023 λόγω της επικείμενης ύφεσης.

Θα μπει η Αμερική σε ύφεση;

Ύφεση ακούμε και ύφεση δεν βλέπουμε ακόμη στην Αμερική. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι καλά, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν και γενικά υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι ‘εκλογές του μεσοδιαστήματος’ (midterm elections) που πραγματοποιούνται στην Αμερική θα δείξουν τις προθέσεις του εκλογικού τμήματος για την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο Dow Jones ξεπέρασε και τις 33.100 μονάδες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μήπως δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα;

Ευρωπαικά χρηματιστήρια

Αρκετά καλή εικόνα είχαν οι ευρωπαικές αγορές παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με ανοδικά ρεύματα άλλων εποχών.  Tο ανοδικό μήνυμα στέλνει ο DAX  ο οποίος στοχεύει πλέον τις 14.000 μονάδες. Επίσης και ο γαλλικός CAC κινείται προς τις 6.500 μονάδες ενώ τις 23.000 μονάδες ξεπέρασε ο ιταλικός MIB. To ‘χρηματιστηριακό καλοκαίρι’ θα φτάσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου απ’ ότι φαίνεται. Ο Δεκέμβριος πάντα έχει ρευστοποιήσεις για καταγραφές κερδών.

Tι ψάχνουν οι ελεγκτές της Ε.Ε στις οικονομίες;

To πρόγραμμα εργασίας 2023+ του ΕΕΣ περιλαμβάνει κατάλογο 82 θεμάτων που σχετίζονται με στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας. Παραδείγματος χάριν, 12 έλεγχοι καλύπτουν τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη μετά την πανδημία «NextGenerationEU» (NGEU), ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, εστιάζοντας κυρίως στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Υπό τον τίτλο «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και φυσικοί πόροι», το πρόγραμμα εργασίας απαριθμεί 21 ελέγχους που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή ασφάλεια, τη ρύπανση, τη μεταφορά ζώων και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Το ΕΕΣ θα εξετάσει επίσης την εξωτερική δράση της ΕΕ, όπως τη βοήθεια στους πρόσφυγες, τη στρατιωτική κινητικότητα και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Ελληνικό χρηματιστήριο -  Ισχυρή αντίσταση στις 890 μονάδες

Καλή συνεδρίαση χθες που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη.  Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ξεπέρασε τις 890 μονάδες ενδοσυνεδριακά αλλά φαίνεται ότι εκεί ενεργοποιήθηκαν πωλητές με αποτέλεσμα να κλείσει χαμηλότερα μεν των 890 μονάδων αλλά όχι αρνητικά.

Πηγή: Eurokinissi

Coca Cola HBC -  ΄Πάει με όλα’

O όμιλος με χθεσινές τους δηλώσεις τονίζει ουσιαστικά ότι ξεπέρασε τις απώλειες που του δημιουργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία (πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία) και υπερκάλυψε τους στόχους του.  Ο Καγκελάριος σας είχε γράψει ότι η άνοδος του τουρισμού , η τιμολογιακή αναπροσαρμογή των προιόντων και το άνοιγμα σε νέα προιόντα και αγορές λειτουργεί τονωτικά για την Coca Cola HBC.

ΕΧΑΕ: Διακόπτει τη λειτουργία του XNET και απομονώνει τους έλληνες χρηματιστές από το εξωτερικό

Αρκετά εκνευρισμένοι είναι στον ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμο των ελλήνων χρηματιστών) μετά την δήλωση της διοίκησης της ΕΧΑΕ (Ελληνικών Χρηματιστηρίων) για διακοπή της παροχής της πλατφόρμας ΧNET που βοηθούσε τους έλληνες χρηματιστές να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό για τους πελάτες τους αλλά και των ξένων πελατών στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Η διακοπή ήταν απότομη και μάλιστα ορισμένα χαρτοφυλάκια έμειναν ‘ανοικτά’.  Μία εξέλιξη που ουσιαστικά στερεί την δυνατότητα στους έλληνες χρηματιστές να κάνουν πράξεις στο εξωτερικό για τους πελάτες τους και έτσι θα τους χάσουν , αφού οι πελάτες θα απευθυνθούν είτε σε αδειοδοτημένες τραπεζικές ΑΕΠΕΥ ή σε ξένους επενδυτικούς ομίλους.   Από την πλευρά της η ΕΧΑΕ τονίζει ότι όλα γίνονται για την αναμόρφωση του χρηματιστηρίου και ότι ο ΣΜΕΧΑ ήταν ενήμερος των εξελίξεων. Μουρμούρες επίσης προκαλεί και το συνέδριο που θα γίνει στο κτήριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο και ουσιαστικά θα στερήσει από τους άλλους ξένους οίκους την δυνατότητα συζητήσεων

Alpha Bank : Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα αλλά και μερικές επισημάνσεις

Ικανοποιητικά και αρκετά προβλέψιμα τα αποτελεσματα της Alpha Bank που άνοιξε την εβδομάδα ανακοινώσεων τραπεζικών ομίλων.  Eμφανέστατα έδωσαν ώθηση στη μετοχή όχι σήμερα αλλά την προηγούμενη εβδομάδα. Η άνοδος των επιτοκίων ευνόησε τα επιτοκιακά έσοδα.  Σας τα παραθέτουμε και θα επανέλθουμε από αύριο.

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε €232,5 εκατ., μειωμένα κατά 4,3% σε τριμηνιαία  βάση, ως αποτέλεσμα της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών. Τα συνολικά Λειτουργικά  Έξοδα μειώθηκαν κατά 8,6%, επίδοση καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των μη  Επαναλαμβανόμενων Εσόδων ύψους €4,7 εκατ. (έναντι έκτακτων εξόδων €6,1 εκατ. που καταγράφηκαν  το β’ τρίμηνο).

Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 61 μονάδες βάσης, λαμβανομένων υπόψη των ζημιών  απομείωσης ύψους €39 εκατ., ως αποτέλεσμα της σταθερής επίδοσης των καθαρών ροών ΜΕΑ που  καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο, καθώς και των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων €19 εκατ. Το Εννεάμηνο  2022, το κόστος πιστωτικού κινδύνου ανήλθε σε 70 μονάδες βάσης.

• Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 92,7 εκατ. Τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους  ανήλθαν σε 117 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των Εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους  69 εκατ., β) των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων ύψους 5 εκατ., γ) των φόρων  σχετιζόμενων με τα παραπάνω, ύψους 24 εκατ., δ) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ 77 εκατ. και  ε) των εσόδων από διακοπείσες δραστηριότητες και άλλες συναλλαγές ύψους 4 εκατ.  

Επιχειρήσεις
Πηγή: Eurokinissi

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ : Η θυγατρική της ΕΤΕΜ απορροφάται από την  Cosmos

Στις 6 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ της, κατά 80%, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μη εισηγμένης ΕΤΕΜ και την Cosmos Aluminium  προστέθηκε ένας όρος στην από 6 Μαΐου 2022 συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με αντικείμενο τους βασικούς όρους, υπό τους οποίους τα συμβαλλόμενα μέρη, ΕΤΕΜ και COSMOS ALUMINIUM, προτίθενται να προβούν σε συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την COSMOS ALUMINIUM. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα είναι μέτοχος μειοψηφίας στον ισολογισμό μετασχηματισμού.

Mυτιληναίος- Η επένδυση στη Βρετανία καταδεικνύει την επενδυτική επέκταση του ομίλου

- Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοίνωσε ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον  επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Motor Oil – Στις 21 Νοεμβρίου θα κόψει το δικαίωμα στο προμέρισμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ κατά τη συνεδρίασή του της 7ης Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού Ευρώ 0,40 ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2022. Κατά την ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε τις ημερομηνίες αποκοπής δικαιώματος, αρχείου δικαιούχων, και έναρξης καταβολής του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022 οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Αποκοπή δικαιώματος προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 (δηλαδή μετά την 18η Νοεμβρίου 2022 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί του δείκτη FTSE/ΧΑ LARGE CAP στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Εταιρεία). Η πληρωμή θα αρχίσει στις 25 Νοεμβρίου

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ