Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FTX: Για πρωτοφανή κακοδιαχείριση κάνει λόγο ο εκκαθαριστής - Ελάχιστα assets βρέθηκαν

Πηγή: AP

Για πρωτοφανή οικονομική κακοδιαχείριση κατήγγειλε ο εκκαθαριστής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον ιδρυτή του, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, τονίζοντας ότι οι ισολογισμοί του είναι αναξιόπιστοι και ότι δεν υπήρχαν εσωτερικοί έλεγχοι.

Ο Τζον Ρέι, που είναι βετεράνος εκκαθαριστής επιχειρήσεων και επόπτευσε τη ρευστοποίηση της Enron, ανέφερε σε έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο του Ντελαγουέρ ότι το FTX είναι η χειρότερη περίπτωση που έχει δει στην 40χρονη καριέρα του.

Παντελής έλλειψη ελέγχων αξιόπιστων στοιχείων 

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει μία τόσο μεγάλη έλλειψη εταιρικών ελέγχων και μία τόσο καθολική απουσία αξιόπιστης οικονομικής πληροφόρησης όπως στην περίπτωση αυτή», υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Από την υπονομευμένη ακεραιότητα των συστημάτων και την προβληματική εποπτεία στο εξωτερικό έως τη συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια μίας πολύ μικρής ομάδας άπειρων, χωρίς εξειδίκευση και πιθανόν αναξιόπιστων ατόμων, αυτή η κατάσταση είναι πρωτοφανής».

Βρέθηκαν μόνο 740 εκατ. δολάρια σε crypto και 560 εκατ. δολάρια σε μετρητά

Οι εκκαθαριστές του FTX πασχίζουν να βρουν τα assets της εταιρείας σε μετρητά και crypto. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει «μόνο ένα μικρό κλάσμα» των ψηφιακών assets του FTX Group που ελπίζουν να ανακτήσουν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης με βάση τον πτωχευτικό νόμο των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Ρέι. Συγκεκριμένα, έχουν διασφαλίσει περίπου 740 εκατ. δολάρια σε πορτοφόλια crypto.

O Ρέι είπε ότι οι σύμβουλοι εκκαθάρισης εργάζονται για να συντάξουν από την αρχή ισολογισμούς των εταιρειών του FTX.

Το FTX «δεν είχε κεντρικό έλεγχο των μετρητών του» και δεν είχε μία ακριβή λίστα τραπεζικών λογαριασμών ούτε έδινε τη σημασία που έπρεπε στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζικών εταίρων, σύμφωνα με τον Ρέι.

Οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα ήταν τα μετρητά του FTX Group όταν χρεοκόπησε, αλλά έχουν βρει έως τώρα περίπου 560 εκατ. δολάρια που ανήκουν σε διάφορες εταιρείες του.

Με πληροφορίες από FT και Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ