Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Γιατί οι επενδυτές φοβούνται πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες

Wall Street / Πηγή: AP
Wall Street / Πηγή: AP

Καθώς υποχωρεί η φρενίτιδα για τις μετοχές της GameStop και άλλων αγαπημένων εταιρειών των social media, οι επενδυτές βλέπουν ενδείξεις μίας πιθανής πίεσης της Wall Street που μπορεί να αποτυπωθεί ευρύτερα στους χρηματιστηριακούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Για την ώρα, οι αμερικανικές μετοχές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τη μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας την περασμένη εβδομάδα, η οποία οδήγησε στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες του S&P 500 από τον Οκτώβριο. Τα ισχυρά κέρδη σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για δημοσιονομική στήριξη και για πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ οδηγούν ξανά τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να καταγράφουν  ρεκόρ την Παρασκευή, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της GameStop και άλλων μετοχών μπορεί να έχουν μεγεθύνει τις ανησυχίες για τη μεταβλητότητα της αγοράς και τις υψηλές αποτιμήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποστροφή από τον κίνδυνο τους παράγοντες της αγοράς. Ο S&P 500 κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του δείκτη τιμών προς κέρδη εδώ και δύο δεκαετίες μετά το ράλι 74% που έκανε από τα χαμηλά του Μαρτίου. «Η πρόσφατη δραστηριότητα των μικροεπενδυτών ήταν ανησυχητική για την ευρύτερη αγορά», δήλωσε αναλυτής της  BofA Global Research.

Η ρευστότητα στις προθεσμιακές μετοχές του S&P 500 έχει στεγνώσει καθώς οι παράγοντες της αγοράς και οι επενδυτές επεδίωκαν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εκτίναξης της GameStop, σύμφωνα με αναλυτές της BoA. Νωρίτερα στην τρέχουσα εβδομάδα, η «ευαισθησία της αγοράς», όπως τη μετρά  η τράπεζα, είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2020, καθιστώντας τις αμερικανικές μετοχές εξαιρετικά ευάλωτες σε ξεαφνικά σοκ της αγοράς, σύμφωνα με την τράπεζα.  

Οι κινήσεις του δείκτη μεταβλητότητας Cboe, που είναι γνωστός ως ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, δείχνουν επίσης ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από συνήθως σε αναταραχές της αγοράς. Στις 27 Ιανουαρίου, ο δείκτης αυτός εκτινάχθηκε 14 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο. 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ