Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Τα μεγάλα στοιχήματα του επενδυτικού roadshow ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο

Το «βαρύ πυροβολικό» του ελληνικού επιχειρείν βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου σήμερα Δευτέρα 28 και αύριο Τρίτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στα γραφεία της Morgan Stanley το επενδυτικό συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου -  με την Morgan Stanley να είναι συνδιοργανώτρια – παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής και του οικονομικού του σύμβουλο Αλεξ Πατέλη. 

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο δια ζώσης τέτοιο Συνέδριο από την προ πανδημίας εποχή για δύο μέρες αφιερωμένες στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία, είναι ότι θα μετάσχουν περίπου 240 επενδυτές, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων συνεχώς διευρύνεται. Στο Συνέδριο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 300 συναντήσεις επενδυτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θα έχει συναντήσεις με ιδιαίτερα σημαντικούς επενδυτές που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο, ωστόσο, έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να αυξήσει το ΑΕΠ της, να διπλασιάσει τις εξαγωγές και να συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα και διαμορφώνουν ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει στόχο να αποκτήσει στρατηγική συνεργασία με την Morgan Stanley, να ενεργοποιήσει περισσότερους ξένους επενδυτές να στραφούν προς τις μετοχές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να ενημερώσει τους ξένους για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις. 

Η παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και του κ. Αλέξη Πατέλη, έχει στόχο να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διεθνούς κρίσης αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο α' εξάμηνο 2023.

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Στόχος του Συνεδρίου

Η Ελλάδα ως προορισμός που βρίσκεται στο ραντάρ διεθνούς φήμης επενδυτών, ως χώρα που έχει αφήσει πίσω της τις μέρες της επιτήρησης και της εποπτείας και πλέον πετυχαίνει υψηλούς αριθμούς ανάπτυξης τηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, ως ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια γεωπολιτική περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες.

Στα πλαίσια αυτά το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Να ενεργοποιήσει περισσότερους ξένους επενδυτές να στραφούν προς τις μετοχές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να ενημερώσει τους ξένους για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει καταγραφεί μεγάλο ενδιαφέρον αναλυτές και επενδυτές για συναντήσεις (one – to – one και group metting) με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες, κυρίως λόγω κερδοφορίας, βρίσκονται στα επενδυτικά ραντάρ.  Επιπρόσθετα, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η στρατηγική αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες βάσει των όσων προβλέπει τα θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ.  

Στο… κυνήγι της «επενδυτικής βαθμίδας»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν και οι ενεργειακές εταιρείες καθώς εκείνες που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται/εξαρτώνται από τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις και την επόμενη χρονιά.

Από την πλευρά τους αναλυτές και επενδυτές, αναμένεται να εστιάσουν στον χρόνο των εκλογών καθώς πολλοί εκτιμούν ότι όσο το νωρίτερο, τόσο το καλύτερο καθώς μια μακρά προεκλογική περίοδο μάλλον δεν βοηθά στο …κυνήγι της «επενδυτικής βαθμίδας» που θα ενισχύσει τις αξίες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές είναι στο αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού στις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής και  κυρίως σε ότι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα . Βέβαια, όπως όλα η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει και το 2023 τη δυναμική της, σε ένα δύσκολο περιβάλλον. 

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η περιορισμένη και συνετή πιστωτική επέκταση των προηγούμενων χρόνων καθιστά αρκετά ανθεκτικά σε κραδασμούς τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι αναλυτές.

Τετ α τετ Μητσοτάκη - ελλήνων τραπεζιτών

Σε ότι αφορά και τις τράπεζες επενδυτές και αναλυτές θα εστιάσουν στο θέμα διανομής μερισμάτων εκτιμώντας ότι η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει υψηλότερα την κερδοφορία, η οποία ωστόσο μπορεί να επηρεαστεί λόγω των προβλέψεων για NPEs των αποδόσεων των καταθέσεων.  Οι τράπεζες πάντως έχουν υπολογίσει στους προϋπολογισμούς τους ένα σημαντικό ποσό σε ότι αφορά τις καταθέσεις και από τις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται να ενισχύσουν τα επιτόκια.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και κυρίως τους τρόπους στήριξης των δανειοληπτών, κυρίως των στεγαστικών αλλά και των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται να συζητήσει στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Αλεξ Πατέλη  με τους  Έλληνες τραπεζίτες.  

Οι τράπεζες προτείνουν ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου κατά τα πρότυπα του Γέφυρα και απορρίπτουν ένα σχέδιο στα πρότυπα του ισπανικού, που θα αυξήσει τα «κόκκινα δάνεια» και άρα και τις προβλέψεις που θα πρέπει να πάρουν.

Η συνεργασία στο συνέδριο με τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες γίνεται με στόχο να δοθούν πλήρη στοιχεία και την πορεία των ελληνικών τραπεζών και την θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του (NPL's), ένας βασικός λόγος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πρώτη ημέρα

Το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς επίσης συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει one to one και group meetings και θα προηγηθεί η εναρκτήρια ομιλία και συζήτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με συντονιστή τον κ Franck Petitgas, ανώτατο στέλεχος της Morgan Stanley.

Θα ακολουθήσει συζήτηση του κ. Αλέξη Πατέλη με συντονιστή τον CEO της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο.

Τέλος θα υπάρξει μεγάλο πάνελ συζήτησης με τους τέσσερις CEO των ελληνικών τραπεζών:

 1. Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)
 2. Φωκίων Καραβίας (Eurobank)
 3. Παύλος Μυλωνάς (ETE)
 4. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

Συντονιστής θα είναι ο επικεφαλής του τμήματος Τραπεζών της Morgan Stanley, κ. Nida Iqbal Siddiqi.

Δεύτερη ημέρα Συνεδρίου

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά meetings εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

Οι εισηγμένες και οι εκπρόσωποί τους που θα συμμετάσχουν θα είναι οι:

 • Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)
 • Jan Caras (ΟΠΑΠ),
 • Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Τέρνα Ενεργειακή)
 • Ανδρέας Σιάμισης (HelleniQ Energy)
 • Mιχάλης Τσαμάζ (OTE)
 • Πέτρος Τζανετάκης (Μότορ Όιλ)
 • Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)
 • Kυριάκος Σαράντης (Sarantis)
 • Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μιχάλης Κολακίδης (Titan)
 • Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy και Noval)
 • Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ)
 • Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean, Autohellas)
 • Eυθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ)
 • Δημήτρης Κλώνης (Ιντρακόμ) 
 • Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda)

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα δώσει την ευκαιρία στα funds να δουν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές εισηγμένες (υψηλής κεφαλαιοποίησης) και τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες θα υπάρξουν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα