Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Reddit: Το φαινόμενο, το παρ' ολίγον ατύχημα στη Wall Street και η ιστορία του

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H «επανάσταση» του Reddit που οδήγησε στην αγοραστική φρενίτιδα για μετοχές εταιρειών, όπως της GameStop, τις τελευταίες εβδομάδες, έλκει την προέλευσή της από μία πολύ διαφορετική δραστηριότητα του ομώνυμου μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν από 14 χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Reddit είχε χρησιμοποιηθεί το 2007 από μία ομάδα φαρσέρ που οργανώθηκαν μέσα από το νέο τότε μέσο για να επηρεάσουν μία διαδικτυακή ψηφοφορία που είχε οργανώσει η περιβαλλοντική εταιρεία Greenpeace για το όνομα που θα δινόταν σε μία μεγάλη φάλαινα του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, στο πλαίσιο εκστρατείας για την  προστασία της από Γιαπωνέζους ψαράδες. Τότε, η ομάδα των φαρσέρ κατάφερε να επιβάλει το αστείο όνομα Mister Splashy Pants για τη φάλαινα.

Δύο χρόνια μετά, ο ένας από τους δύο συνιδρυτές του Reddit, Alexis Ohanian, διηγήθηκε το γεγονός αυτό σε συζήτησή του, εκθειάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο. «Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει το ίντερνετ. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Το ίντερνετ παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού», είχε πει. Το τρελό επεισόδιο με τη φάλαινα θα αποτελούσε ένα μοντέλο για το Reddit και θα πρόσφερε έναν πρώτο οδικό χάρτη για το φόρουμ WallStreetBets των ερασιτεχνών μικροεπενδυτών που χρησιμοποίησαν το Reddit για να προκαλέσουν τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα

«Το μήνυμα δεν έρχεται πλέον απλά από πάνω. Πρέπει να είστε εν τάξει με το να χάσετε τον έλεγχο», δήλωσε ο Ohanian σε ομιλία που έκανε το 2009. Το Reddit καλλιεργούσε για πολύ καιρό τη φήμη του ως το μέρος όπου όλα γίνονται. Έκανε μικρά βήματα  πέρυσι για να μειώσει τις πιο κακές συμπεριφορές, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά πολιτική εναντίον ομιλιών μίσους.

Παραμένει, ωστόσο, ένα φόρουμ όπου επιτρέπεται η αντιπαράθεση. Η εκστρατεία για τις αγορές μετοχών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, που ώθησε στα ύψη τις τιμές της GameStock και άλλων μετοχών , ήταν εν μέρει ένα αστείο και εν μέρει ένας τρόπος να τιμωρηθούν τα hedge funds που σόρταραν τις μετοχές αυτές. Και είχε αποτέλεσμα. Ο Ohanian, ο οποίος παραιτήθηκε από το συμβούλιο της Reddit πέρυσι και ο συνιδρυτής του, Steve Huffman, κατάλαβαν το επιχείρημα του λαϊκισμού. Οι δύο συνιδρυτές του Reddit, 37 ετών και οι δύο, δήλωσαν ότι η WallStreetBets δείχνει πως ο κόσμος μπορεί να ενωθεί και να επηρεάσει κατεστημένους θεσμούς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ