Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το φιλόδοξο σχέδιο Κοντόπουλου για το ΧΑ και η πίεση στις τράπεζες

Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Τα επενδυτικά του σχέδια για την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέπτυξε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕΓιάννος Κοντόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, εστίασε ιδιαίτερα στην επιτυχία και την αναβάθμιση -με την παρουσία και τις ομιλίες του πρωθυπουργού- του συνεδρίου της EXAE με την Morgan Stanley.

Στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Κοντόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να παρακινηθούν να αναβαθμίσουν την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα προκειμένου να αποκτήσει μέσα στο 2023 η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα αποτελεί εμπόδιο για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να τοποθετηθούν, αφού τους εμποδίζει η επενδυτική πολιτική τους (καταστατικό) να τοποθετούνται σε αδιαβάθμητες αγορές.

Aπό τη στιγμή που θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία θα υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πηγή: Eurokinissi

Κίνητρα εισόδου επιχειρήσεων και αύξησης επενδύσεων

Ο κ. Κοντόπουλος εστίασε και στην ανάγκη για παροχή κινήτρων (φορολογικά και άλλα) για τις υγιείς επιχειρήσεις να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, αλλά και για τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές.

Επίσης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι παλαιότερες υποθέσεις (όπως για παράδειγμα η Folli –Follie) αποτελούν μελανά σημεία στην ελληνική κεφαλαιαγορά και υποσχέθηκε ότι από τις αρχές του 2023 θα αρχίσει το ξεκαθάρισμα της αγοράς από τέτοιες εταιρείες «ζόμπι» από το χρηματιστήριο με βοήθεια και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, δήλωσε ότι αρχές του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές και στο OASIS.

Η Ελλάδα χρειάζεται μερικές μεγάλες εισαγωγές ομίλων

Ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι για την επενδυτική βαθμίδα δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εξελίξεις στο Συνέδριο στο Λονδίνο, αλλά χρειάζεται να «ξεκολλήσει» η διαδικασία και να αρχίσουν μία μία οι εταιρείες αξιολόγησης να αναβαθμίζουν το ελληνικό rating προκειμένου να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Οσο η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα είναι δύσκολο να έρθουν υψηλής ποιότητας επενδυτικά κεφάλαια τόσο σε μετοχές όσο και ομόλογα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προοπτική εισόδου του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο ελληνικό χρηματιστήριο, που μπορεί να δώσει μία ώθηση στην αγορά, αλλά και στις εξελίξεις των τραπεζών με το ΤΧΣ.

Δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να δώσει εξωστρέφεια στην ελληνική κεφαλαιαγορά, διοργανώνοντας συναντήσεις με ξένους επενδυτές είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την παρακίνηση των εγχώριων κεφαλαίων (ιδιωτικών ή δημόσιων) να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο ο κ. Κοντόπουλος θεωρεί ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εισηγμένων αποτελούν από μόνα τους κίνητρα για να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές που μπορεί να τους δώσουν αποδόσεις πολύ υψηλότερες απ’ τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων.

Xρηματιστηριακό συνέδριο Λονδίνου

O κ. Κοντόπουλος αναφερόμενος στα τεκταινόμενα του Συνεδρίου, υπεραμύνθηκε των επιλογών του και δήλωσε ότι έγινε ένα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας συνέδριο το οποίο αναβαθμίστηκε και από την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, που απάντησε στις ερωτήσεις των ξένων για την ελληνική οικονομία.

Το Συνέδριο το παρακολούθησαν 280 σύνεδροι, 96 θεσμικοί επενδυτές και πραγματοποιήθηκαν 527 επενδυτικές συναντήσεις. Παραδέχθηκε ότι οι συναντήσεις ήταν λιγότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν αλλά ήταν ποιοτικές.

Eνέργεια και τράπεζες στο επίκεντρο / Παρών το Bloomberg

Σε ότι αφορά το θέμα της επικοινωνίας, ανέφερε ότι το Bloomberg κάλυψε πλήρως το συνέδριο και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με πολλές τηλεοπτικές καλύψεις.

Γενικότερα οι συμμετέχοντες και το Bloomberg ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις ενεργειακές εξελίξεις και τις εταιρείες ενέργειας, αλλά βέβαια και για τις τράπεζες.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων ήταν και το πολιτικό ρίσκο που προκύπτει σε μία εκλογική χρονιά όπως είναι το 2023. Ο κ. Κοντόπουλος παραδέχθηκε ότι όντως οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται από την αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην παρούσα συγκυρία.

Πηγή: Eurokinissi

ΧΑ: Το τραπεζικό παρασκήνιο και οι πολιτικές κόντρες παράγοντες πίεσης

Η κόντρα της πολιτικής ηγεσίας με τις τράπεζες, αλλά και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεγάλη φορολογία των τραπεζών, φαίνεται ότι φόβισαν κάποια ξένα και εγχώρια funds κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα (εκμεταλλευόμενα και την διεθνή πτωτική συγκυρία) να δώσουν αυξημένες εντολές πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές προκειμένου να κλειδώσουν τα κέρδη που είχαν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές μέσα στον Νοέμβριο.

Κατά τη χθεσινή (Παρασκευή) συνεδρίαση, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,25%, η ΕΤΕ κατά 3,55%, η Eurobank 4,58% και η Πειραιώς κατά 4,68%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα