Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες συγκρατήθηκε ο ΓΔ

Πηγή: Eurokinissi

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των Τραπεζών για την εύρεση μίας κοινά αποδεκτούς λύσης σε όλα τα θέματα που τέθηκαν από την κυβέρνηση, εκτιμάται από την αγορά ότι θα δώσουν μία απάντηση στους χρηματιστηριακούς προβληματισμούς πριν το τέλος του χρόνου. Η ευρύτερη άποψη είναι ότι τελικά τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν θα επηρεαστούν τόσο όσο φοβόντουσαν αρχικά.

Σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα που είχαν προ δύο εβδομάδες. Η Alpha Bank (-0,69%), η ETE (-2,89%), η Εurobank κατά (-3,53%) και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά (-3,7%) (υγ οι μεταβολές είναι λίγα λεπτά προ της λήξης)

H Alpha Bank προς το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε την πρόθεση έκδοσης νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) ύψους Ευρώ 300 εκατ., στο πλαίσιο κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεών της (MREL) και η μετοχή της ήταν ανοδική καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης υποχώρησε.

Μη χρηματοοικονομικά blue chips στήριξαν την αγορά

Ήδη η πρώτη ημέρα της εβδομάδας είχε μικρότερη υποχώρηση στις τραπεζικές μετοχές (τραπεζικό κλάδο) ενώ τα μη χρηματοοικονομικά blue chips λειτούργησαν ως αντίβαρο στην πτώση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μετοχή της «Μυτιληναίος» που ευνοήθηκε από την έκθεση της Citi , της ΔΕΗ και των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που βρίσκονται σε ανοδική κίνηση λόγω αποτελεσμάτων 9μηνου.

Έτσι ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τα χαμηλά των 894 μονάδων, σταδιακά ισορρόπησε προς τις 897 μονάδες για να κινηθεί πάνω από τις 900 μονάδες προς το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα που είχε την Παρασκευή.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 903,25 μονάδες με υποχώρηση μόλις (-0,08%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ( FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,41%) και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,3%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (1,76%), Βιομηχανικών Προιόντων (1,48%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,6%), Προσωπικών-Οικιακών Προιοντων (-1,01%), Τηλεπικοινωνίες (-0,47%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι Alpha Bank, ETE, OPAP, Tέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς.

Ξένες αγορές – Πτωτικά λόγω αρνητικών προσδοκιών επιτοκίων και μακροοικονομικών δεδομένων

Πτωτικά ξεκίνησαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούμενες υπό τον φόβο της νέας μεγάλης (0,75%) αύξησης επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός όπως διαμήνυσε η κα Λαγκάρντ. Ο DAX υποχωρούσε κατά 0,61%, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,63% και ο ιταλικός MIB κατά 0,23%.

Βελτιώθηκε λίγο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο 2022 σε σχέση με τα χαμηλά 28 μηνών που είχαν διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο 2022 σύμφωνα με έκθεση της S&P.

Ωστόσο η αισιοδοξία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά την βιομηχανική παραγωγή παραμένει σε πτωτική πορεία για 5 ο συνεχόμενο μήνα. Η τελευταία έκθεση δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης Eυρωζώνης διαμορφώθηκε στο 47,8 από το 47,3 τον Οκτώβριο , σε υψηλό 2 μηνών.

Αντίθετα ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε οριακά στα 48,5 έναντι 48,6 διαμορφώνοντας χαμηλό 21 μηνών. Η έρευνα έδειξε ήπια επιδείνωση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών καθώς τα αποθέμαύτα υποχώρησαν με εντονότερους ρυθμούς. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται αλλά ο ρυθμός αύξησης δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν (Νοέμβριο) στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών.

Οι αμερικανικές αγορές κινούνται και αυτές έντονα πτωτικά κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης τους θεωρώντας ότι και η FED θα κινηθεί σε επιθετικούς ρυθμούς. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,8% (κατά τις 17.30 ώρα Ελλάδας), ο S&P 500 (-1,03%) και ο Nasdaq (-1,05%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ