Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Η μεγάλη σφαγή των μικροεπενδυτών - Χαμένοι οι οκτώ στους δέκα

H κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX  επιτάχυνε τη φυγή μικροεπενδυτών, επιτείνοντας την κρίση της αγοράς.

Τα bitcoin που είναι διαθέσιμα για πώληση σε ανταλλακτήρια μειώθηκαν σε περίπου 2,3 εκατομμύρια από το υψηλό επίπεδο των 3,1 εκατομμυρίων το 2020, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο Bitfinex, ενώ η τιμή τους έκανε βουτιά 63%.

Πολλοί μικροεπενδυτές φεύγουν τελείως από την αγορά

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας σημαντικός αριθμός μικροεπενδυτών αποθαρρύνθηκαν σε τέτοιο σημείο, ώστε φεύγουν τελείως από την αγορά», δήλωσαν αναλυτές του ανταλλακτηρίου.

«Δεν πρόκειται πλέον για χειμώνα (της αγοράς), αυτό είναι σφαγή, επειδή η κρίση του FTX ήταν σαν ντόμινο που γκρέμισε τόσο πολλές εταιρείες», δήλωσε στο Reuters μία επενδύτρια κρυπτονομισμάτων.

Χαμένοι το 73% έως 81%

Οι μικροεπενδυτές είναι άλλωστε συνήθως οι χαμένοι από τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών των crypto. Μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), για την περίοδο 2015-2022, εκτιμά ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 73% έως 81%, έχασαν χρήματα από τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα.

Η ζωή για τους μικροεπενδυτές έγινε πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια, μετά την είσοδο στην αγορά hedge funds και άλλων μεγάλων επενδυτών. «Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις συναλλαγές με βάση τις πληροφορίες, επειδή δεν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση, ένα tweet μπορεί να τα αλλάξει όλα», δήλωσε ένας trader crypto στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της BIS, οι μεγάλοι επενδυτές bitcoin πουλούσαν συχνά σε μικρότερους παίκτες, «καταγράφοντας κέρδη σε βάρος των μικρότερων χρηστών».

Την απόγνωση που υπάρχει μεταξύ των μικροεπενδυτών περιγράφει το Reuters με τις δηλώσεις ενός trader crypto, του Jad Fawaz, στο Αμπού Ντάμπι. Ο 45χρονος εγκατέλειψε πριν από ένα χρόνο τη θέση που είχε σε εταιρεία real estate για να δει τις επενδύσεις του να εξατμίζονται τους τελευταίους μήνες.

«Είχα περίπου 40 νομίσματα και κατόπιν έγιναν 20 και μετά 10 και τώρα έχω μόνο δύο νομίσματα, ένα bitcoin και ένα XPR. Αυτά είναι τα δύο τελευταία νομίσματα και θα πεθάνω πριν να τα πουλήσω», είπε ο Fawaz.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ