Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Ανοδος μετά το πτωτικό σερί

Πηγή: AP

Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.

Ο Dow Jones κέρδισε 100 μονάδες υψηλότερα, ή 0,3%, καθώς ενισχύθηκε από τις μετοχής της Chevron και της Boeing, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,9%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,5%.

«Είχαμε ένα ισχυρό sell off τις τελευταίες ημέρες και δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθούν ακόμη τα θεμέλια για ένα μέτριο ράλι», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας.

«Μετά από ένα πτωτικό διάστημα φαίνεται πως σήμερα επιχειρείται σταθεροποίηση των δεικτών ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, μια ανησυχία που εντείνεται ενόψει και της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Fed» σχολιάζει στο CNBC ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. 

Οι αγορές τιμολογούν 91% πιθανότητα ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος χρήματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου και δίνουν μόνο 9% πιθανότητα για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης. Έχουν επίσης ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η Κίνα που συνεχίζει την προσπάθεια να συγκρατήσει την πανδημία COVID μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς τον επόμενο χρόνο, εφόσον πετύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμών στον ηλικιωμένο πληθυσμό της. 

Ωστόσο, τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία παραμένουν. Όλο και περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. 

Όπως αναφέρει πρόσφατα η Fitch ο πληθωρισμός θα επιμείνει και η πολιτική της Fed θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. «Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed θα φέρουν ήπια ύφεση έως την άνοιξη του 2023, η οποία θα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ύφεση του 1990» σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του πληθωρισμού και το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 0,5% από 1,5% που αποτελούσε την προηγούμενη εκτίμηση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. 

Η Goldman Sachs από την πλευρά της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και θα «χτυπήσει» τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Βέβαια η επενδυτική τονίζει πως οι πιθανότητες ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια αγγίζουν το 35%. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ