Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετοχές: Διψήφια άνοδο τιμών βλέπουν διαχειριστές κεφαλαίων το 2023 - Ερευνα Bloomberg

 Wall Street
Wall Street / Πηγή: AP Images

Οριακά διψήφια ποσοστά κερδών για τις μετοχές το 2023 βλέπουν μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, μετά τη βουτιά των τιμών τους φέτος.

Εν μέσω της πρόσφατης αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί – και ότι η Fed μπορεί να αρχίσει σύντομα να αλλάζει τον τόνο της – το 71% των διαχειριστών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν ανάκαμψη των μετοχών έναντι μόλις 19% που προβλέπουν μείωση των τιμών τους. Η μέση απόδοση που αναμένουν όσοι προβλέπουν κέρδη είναι 10%.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 134 διαχειριστών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων η BlackRock, η Goldman Sachs Asset Management και η Armundi, και δίνει μία εικόνα για τα μεγάλα ζητήματα και εμπόδια που θα υπάρξουν το 2023 μετά τις φετινές απώλειες που προκάλεσαν ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Πληθωρισμός και ύφεση οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν και το επόμενο έτος τις αγορές μετοχών, είναι μία υψηλή πτήση του πληθωρισμού και μία μεγάλη οικονομική ύφεση. Αυτές είναι οι δύο βασικές ανησυχίες των επενδυτών, που αναφέρθηκαν σε ποσοστά 48% και 45%, αντίστοιχα, από τους επενδυτές.

Οι μετοχές ενδεχομένως να κινηθούν σε νέα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2023, με πολλούς επενδυτές να αναμένουν τα κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Ακόμη και αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση και μειωθούν τα κέρδη, αυτό έχει ήδη εν μέρει προεξοφληθεί το 2022», δήλωσε η επικεφαλής επενδύσεων της Swedbank Robur που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων της Σουηδίας. «Θα έχουμε καλύτερη ορατότητα το 2023 και αυτό ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις αγορές», πρόσθεσε.

Πτώση των μετοχών φέτος παρά το πρόσφατο ράλι

Παρά το πρόσφατο ράλι, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI καταγράφει φέτος τη χειρότερη επίδοσή του μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street θα κλείσει πιθανόν το 2022 με μία αντίστοιχα χαμηλή επίδοση.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης περιορίζουν την ανάκαμψη των μετοχών παρά το ότι η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Επιπλέον, αυξάνονται οι φόβοι ότι η επιβράδυνση πολλών οικονομιών θα πλήξει τελικά τα εταιρικά κέρδη.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου. Η αντίστοιχη περσινή έρευνα κατέγραφε τον κίνδυνο μίας επιθετική νομισματικής πολιτικής ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές το 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ