Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Crypto: Πώς στήθηκε η απάτη της FTX - Το «πειραγμένο» λογισμικό και η τακτική της παραπλάνησης

O συνιδρυτής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ

Στα μέσα του 2020, ο επικεφαλής μηχανικός του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Νισάντ Σινγκ, προχώρησε σε μία κρυφή αλλαγή στο λογισμικό του.

Με το «πειραγμένο» λογισμικό εξαιρείτο το hegde fund, Alameda Research, που ανήκε στον ιδρυτή του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, από τον γενικό κανόνα για αυτόματη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που δανειοδοτούνταν από το ανταλλακτήριο, εφόσον μειωνόταν η αξία των ενεχύρων τους.

Ετσι, το hedge fund μπορούσε να δανείζεται πρακτικά απεριόριστα από το FTX, δηλαδή από τα χρήματα των πελατών του ανταλλακτηρίου.

Οι δύο μηχανισμοί υπεξαίρεσης 

Αυτός ήταν ο ένας μηχανισμός υπεξαίρεσης των χρημάτων που είχαν τοποθετήσει στο FTX περίπου 1 εκατ. επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με απώλειες δισεκ. δολαρίων.

Ο δεύτερος μηχανισμός αφορούσε τις καταθέσεις άνω των 8 δισ. δολαρίων που έκαναν πελάτες του FTX σε δολάρια, οι οποίες ελέγχονταν μυστικά από την Alameda Research για να επενδυθούν σε άλλες εταιρείες και ακίνητα και για χορηγίες σε πολιτικούς.

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος

Η απάτη άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις από τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισε να κλονίζεται ο «χάρτινος πύργος» του Μπάνκμαν-Φριντ, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να κάνουν βουτιά, αρκετοί πιστωτές της Alameda άρχισαν να ζητούν την αποπληρωμή τους. Καθώς το hedge fund δεν είχε τα κεφάλαια για να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά έκανε χρήση της ανοικτής πιστωτικής γραμμής που είχε στην FTX για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δισ. δολαρίων χάρη στην αλλαγή στο λογισμικό που έγινε το 2020.

Τελικά, όταν τον περασμένο μήνα οι πελάτες της FTX έσπευδαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, μετά τα δημοσιεύματα για μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της, πολλοί ανακάλυψαν ότι είχαν γίνει καπνός.

Οι κατηγορίες της SEC

Οταν ο Σινγκ άλλαξε μυστικά το software της FTX, έγραψε σημείωμα στους διαχειριστές της πλατφόρμας, προειδοποιώντας τους να μη ρευστοποιήσουν ποτέ περιουσιακά στοιχεία της Alameda. «Να είστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε.

Η τροποποίηση του κώδικα τράβηξε την προσοχή της SEC, η οποία απήγγειλε χθες βαριές κατηγορίες στον Μπάνκμαν-Φριντ για εξαπάτηση των επενδυτών. Η εξαίρεση από την αυτόματη ρευστοποίηση, που προβλεπόταν από τον κώδικα της FTX, επέτρεπε στην Alameda να αυξάνει συνεχώς την πιστωτική γραμμή της «έως ότου να φθάσει σε δεκάδες δις. δολάρια και να γίνει ουσιαστικά απεριόριστη», αναφέρει η εποπτική Αρχή.

O Μπάνκμαν-Φριντ εμφανιζόταν ως προστάτης των επενδυτών 

Εντυπωσιακό είναι ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ διακήρυττε σταθερά ότι έπρεπε να υπάρξει εποπτικό πλαίσιο για τα crypto στις ΗΠΑ για την προστασία των επενδυτών. Υποστήριζε, μάλιστα, ότι το λογισμικό για την αυτόματη ρευστοποίηση θα προστάτευε τους πάντες.

Σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο στις 12 Μαΐου, τόνιζε ότι το software της FTX είναι «ασφαλές, δοκιμασμένο και συντηρητικό».

«Με τη γρήγορη μείωση των πιο επικίνδυνων και με τα λιγότερα ενέχυρα θέσεων, ο μηχανισμός αποτρέπει τη δημιουργία πιστωτικού κινδύνου που διαφορετικά θα επεκτεινόταν πέραν της πλατφόρμας, οδηγώντας σε ντόμινο», είπε ο Μπάνκμαν-Φριντ στην κατάθεσή του.

Φυσικά, δεν είπε τίποτε στους βουλευτές για την αλλαγή που είχε γίνει στο software. Αντίθετα, τους διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση της Almeda από την FTX. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ