Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι... διάδοχοι στη Μυτιληναίος, οι νέοι στόχοι του ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η δίκη της Folli Follie

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

«Η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε». Η FED τελικά αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5% όπως περίμεναν οι χρηματιστηριακές αγορές αλλά η πρόβλεψη για πιθανή είσοδο σε ύφεση σε συνδυασμό με την μείωση της επαναγοράς ομολόγων έφερε βουτιά στις αγορές. Όπως σας είχε προειδοποιήσει ο Καγκελάριος, η φιλοσοφία των κεντρικών τραπεζών μερικές φορές είναι εντελώς διαφορετική απ’ των αγορών.

EKT: Θα ακολουθήσει την FED;

H μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της ΕΚΤ (έτσι για να είμαστε σε κλίμα Μουντιάλ). Με δεδομένο ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία να υπάρξει εναρμονισμός κινήσεων των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών για να περιοριστεί ο πληθωρισμός παγκοσμίως πιθανότατα και η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια με τον ίδιο ρυθμό. Κρατάμε πάντως επιφυλάξεις γιατί η οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι η ίδια με την αμερικανική οικονομία. Πάντως σήμερα οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές διόρθωσαν έστω και ήπια. Κάτι σημαίνει αυτό.

Ελληνικό χρηματιστήριο: «Ταγκό για δύο»

Δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρωταγωνίστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Η πρώτη ήταν η Jumbo, η οποία βάσει αποτελεσμάτων και προσδοκιών θα κλείσει το 2022 με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η δεύτερη μετοχή που πρωταγωνίστησε ήταν η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου που πλέον είναι μία «ανάσα» κάτω από τα 20 ευρώ. Το ότι θα τα ξεπεράσει θεωρείται δεδομένο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα. Ή θα φτάσει τις τιμές στόχους που δίνουν οι ξένοι οίκοι ή ενδέχεται να κάνει split. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το επόμενο βήμα είναι η υπέρβαση των 927-930 μονάδων και σε περίπτωση διόρθωσης να μείνει πάνω από τις 905 μονάδες στο τέλος του χρόνου.

Lavipharm: Ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Εντυπωσιακή ανάκαμψη της μετοχής μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή πάει να κλείσει το κενό που είχε δημιουργήσει η ΑΜΚ και πλέον κινείται με διαφορετικούς στόχους ο όμιλος.  Επειδή ακούγονται και φήμες για dual listing σε ξένο χρηματιστήριο, προς το παρόν δεν το επιβεβαιώνει ο όμιλος.

Mυτιληναίος Ι: Τα αποτελέσματα 2022

Τα νέα για τον μετασχηματισμό της εταιρείας προφανέστατα τα έχετε διαβάσει. Αξίζει να δούμε μερικές απαντήσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου σε ερωτήματα on stage. Αναφερόμενος στα τελικά αποτελέσματα του 2022 - που ανακοινώνονται εντός Ιανουαρίου- δήλωσε ξεκάθαρα, ότι «τα αποτελέσματά μας του 2022 θα είναι υψηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών». 

Αναφερόμενος στο θέμα του δανεισμού και της επενδυτικής βαθμίδας είπε ότι τέλος του χρόνου ο δείκτης καθαρό χρέος προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (NetDebt/EBITDA) θα είναι 1,2. «Για μια εταιρεία που μεγαλώνει με αυτό τον ρυθμό είναι δύσκολο πράγμα. 

«Το αν εμείς δεν είμαστε ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα οφείλεται στο ότι η χώρα δεν είναι ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα να έχεις αυτά τα νούμερα και να μην είσαι ακόμη σε επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε. 

Μυτιληναίος ΙΙ: Απόδοση 7000% της μετοχής

Ως μία εξαιρετική επενδυτική επιτυχία θεωρεί τη μετοχή του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος. Είναι εντυπωσιακή η αναγωγή της απόδοσης της μετοχής από το 1995 μέχρι το 2022.

Αν κάποιος είχε τοποθετηθεί με 100.000 ευρώ (σε δρχ) στην Μυτιληναίος το 1995 και αν υποθέσουμε ότι δεν είχε συμμετάσχει σε καμία ΑΜΚ έως σήμερα, θα είχε θέση αξίας πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση πάνω από 7.000% συνυπολογίζοντας τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί !!!!

Fairfax - Mυτιληναίος: Ο καλύτερος μέτοχος διαχρονικά

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ερώτηση βέβαια για την αύξηση του μεριδίου της Fairfax στον όμιλο. Ενδεικτικά ο κ. Μυτιληναίος είπε: «Έχουμε την καλύτερη εμπειρία από την Fairfax διαχρονικά. Eίναι ο καλύτερος μας μέτοχος. Είμαι βέβαιος πως θα εξασκήσει το δικαίωμα (για τα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ) και θα έχει ποσοστό 7-8%». Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα έρχεται στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.

Ο Μυτιληνέος και η διαδοχή

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε χθες και για το θέμα της διαδοχής. Χαρακτήρισε ολέθριο λάθος να δίνει ο αρχηγός «δακτυλίδι» διαδοχής. «Διαδοχή είναι η δημιουργία τέτοιας ποιότητας στελεχών, ώστε η ομάδα να γεννάει την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας και όχι το δαχτυλίδι. Αν δεν υπάρχει η οργάνωση, η διαδοχή αποτυγχάνει».

Κι επειδή ρωτήθηκε σχετικά, έγινε πιο συγκεκριμένος: «Δεν θα φύγω. Θα υπάρξει μια μεγάλη ομάδα που θα δουλέψει και θα βγάλει διαδοχή μόνο στη βάση της αξίας. Υπάρχουν παιδιά - και τα δικά μου παιδιά και παιδιά άλλων στελεχών που ενδιαφέρονται. Αλλά η επόμενη γενιά δεν θα είναι αυτά. Είναι μικρά ακόμη. H επόμενη γενιά δεν θα είναι τα παιδιά μας αλλά οι ικανοί 40άρηδες 50άρηδες».

Πηγή: Eurokinissi

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεχίζεται η άνοδος των ομολόγων τον Νοέμβριο

Τον Νοέμβριο συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση της αγοράς κρατικών ομολόγων με τον σχετικό Δείκτη της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει υψηλό τριμήνου. Συγκεκριμένα, στα τέλη Νοεμβρίου ο δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 3,62% φτάνοντας τις 580 μονάδες.

Αντίστοιχα, το μεσοσταθμικό YtM του Δείκτη σημείωσε πτώση φτάνοντας το 3,59%, 45 μονάδες βάσης (μβ) χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη πτώση της απόδοσης σημειώθηκε στο ομόλογο με λήξη το 2028 (5ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 86 μβ χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο στο 3,27%. Παρομοίως κινήθηκε και το 10ετές (λήξη 2030) ομόλογο το οποία κατέγραψε κέρδη της τάξης των 72 μβ φτάνοντας το 4,02%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του κλάδου των ΑΠΕ στην Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. (MORE), θυγατρική της Motor Oil, ανακοίνωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με το τίμημα των 671 εκατ. Ευρω μειώνει πολύ τον δανεισμό της. Νέοι στόχοι για τον όμιλο.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Το κόστος ενέργειας επηρέασε την κερδοφορία

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε σημαντική αύξηση 24,05% ανερχόμενος σε 18,426 εκατ. Ευρώ έναντι των 14,853 εκατ. Ευρώ   το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και ανάλογα ο εταιρικός κύκλος εργασιών είχε αύξηση  24,08% ανερχόμενος σε 18,224 χιλ. ευρώ

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου σε 2,972 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση της τάξεως του 3,19% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2021, με ανάλογη εξέλιξη και σε εταιρικό επίπεδο κέρδη ανερχόμενα σε 2,896 εκατ. Ευρώ  μειωμένα κατά 3,20%.

Η μικρή μείωση της κερδοφορίας, παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, οφείλεται στη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας και του κόστους των Α’ και Β’ υλών λόγω των εξωγενών δυσμενών εξελίξεων.

Folli-Follie: Κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων λόγω δικηγορικών τερτιπιών

Σε αναγκαστική αναβολή για τον Ιούνιο του 2023 οδηγήθηκε η πολύκροτη δίκη της Folli Follie. Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 , το δικαστήριο συνεδρίασε 22 φορές ωστόσο από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι σήμερα, λόγω της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις και συνεπώς η δίκη έχει παγώσει.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοίνωσαν την απόφασή τους, από έδρας επισημαίνοντας τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την αναβολή της δίκης παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, έχει ήδη αρχίσει να τρέχει ο χρόνος παραγραφής για κάποια από τα εκδικαζόμενα αδικήματα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ